torsdag 2 april 2009

Valen 2009 och 2010 kommer att handla om massarbetslöshet

19 miljoner människor var arbetslösa i EU i februari, en ökning med en halv miljon sedan januari. Sverige hade den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU på 24,1 procent och den ökar stadigt, visar nya siffror från Eurostat.

Konjunkturinstitutet som tisdags presenterade sin statistik om den ekonomiska tillbakagången efterlyste åtgärder. I går presenterade Finansministern själv hur framtiden kommer att se ut och den prognosen var värre än vad någon tidigare velat ana. 2011 räknar Anders Borg med ca 12 procent arbetslöshet. De noggrant lyssnade kunde då höra de ord som partistrategerna har sagt att Moderaterna skall ha med i alla sina tal och debattartiklar. Att de skall vara noggranna, ansvarstagande, försiktiga och konservativa.
Finansministern tänker inte göra något alls. Den moderatstyrda regeringen har sin strategi klar de tänker prioritera förhindrandet av skattehöjningar. De tänker inte förhindra att människor blir utslagna.

Många säger att det nu är ungefär lika illa som vid lågkonjunkturen i början av 90-talet. Må så vara. Skillnaden är i varje fall att det mesta av skyddsnäten som fanns då är sönderslagna idag och att människor har en mycket mer otrygg tillvaro. Borg brukar vilja framstå som meteorolog när han uttalar sig. Vädret kan man ju inte göra något åt och vi hade bara otur kommer de att säga i valet 2010 . Faktum är att det är den moderatstyrda regeringen som genom passivitet framkallar iskylan för människor. Flera kommer att bli arbetslösa, söka socialbidrag och bli fattigare på grund av den moderata politiken.

Bättre villkor för arbetslösa och sjukskrivna ingår inte i regeringens planer.

Nu talar de borgerliga politikerna om att värna sunda statsfinanser. Sanningen är att regeringen samtidigt tvingas att låna pengar för att kompensera det underskott i statskassan som de ofinansierade skattesänkningarna skapat.

Eva-Lena Jansson skriver om samma. Här kan du läsa vad Sture Nordh(TCO) säger. Läs även vad som sägs av Anne-Marie Lindgren, Arbetarerörelsens Tankesmedja, i den senaste analysen.

Inga kommentarer: