söndag 9 november 2014

Harald Jägers dilemma!

Har du råkat ut för något liknande som Harald Jäger?

Det har du säkert men kanske inte med sådana följder som hans dilemma. Men om man inte känner till hans dilemma måste vi gå tjugofem år tillbaka i tiden för att förstå det hela.

Natten mellan den 9 och 10 november 1989 föll muren och gränsövergångarna öppnades. Den byggdes 1961 för att stoppa flyktingströmmen och revs för att flyktingströmmen blev övermäktig. Men det är inte många som vet att det var ett par misstag som möjliggjorde händelseförloppet.

Harald Jäger var befäl över styrkan vid gränsövergången vid Bornholmer Strasse i Berlin. Harald lyssnade under kvällen vid 18-tiden till den presskonferans som partifunktionären Gunter Schabowski ledde och som TVsändes.
Schabowskis budskap var att Östtyskarna skulle, efter formell ansökan, kunna åka över till västsidan och även kunna utvandra. Vid en direkt fråga från en av journalisterna om när detta skulle börja ske så svarade han att det skulle ske genast. Det framgick inte från hans papper och han borde naturligtvis svarat att han inte visste. Men det gjorde han inte.

Det innebar att djungeltrumman gick och alla visste på en gång att det var fritt att resa över till västsidan. Snabbt samlades hundratals människor vid Bornholmer Strasse och Harald hade fått uttrycklig order att inte använda våld längre. Det är nu som Harald Jägers dilemma blir tydlig.

Efter att han hört presskonferensen ringde han sina överordnade och andra gränskontrollanter. Han hade svårt att få klara besked samtidigt som gruppen av personer som ville gå igenom gränsövergången snabbt ökade. Vid 21.00-tiden på kvällen hade fler än 100 personer samlats vid gränsövergången. Jäger utlöste då larmet som kallade in alla tillgängliga gränsvakter. Han kände att panik höll på att utbryta. Dödsoffer kunde krävas och uppifrån kom inga nya order. Omkring klockan 23.20 fattade han beslutet själv att öppna gränsbommen.

Då gick proppen ur och i princip var muren ett minne blott.

Harald Jäger fick betala ett högt pris och förlorade sitt jobb.

Jag gissar att många av oss har ställts inför dilemmat att vi måste agera trots att vi inte har all eller till och med som Harald mycket bristfällig information. Förmodligen inte med samma konsekvenser som för Harald.

Nog om Harald.

I dag firar hela Europa och Tyskland att muren föll. Men det är viktigt att komma ihåg att nya både synliga och osynliga murar byggts upp sedan 1989. Jag tänker på  att tusentals flyktingar försöker varje år ta sig in i den lilla spanska enklaven Melilla i norra Marocko. Där har Spanien byggt höga stängsel med rakknivsvass taggtråd. Samtidigt har Medelhavet, dödens hav, blivit en effektiv mur för Europas fästning. Marocko har, efter att ha ockuperat Västsahara, byggt en mur för att hindra Västsahara från att fiska på sitt eget vatten. USA bygger en 135 mil lång mur mot Mexico för att hindra flyktingar.
Israels mur mot palestinierna på Västbanken och i Gaza är uppförd på ockuperad mark och i strid mot folkrätten. Listan kan göras hur lång som helst.