När jag igår lunchade med partikamraten Sven-Bertil i Högskolans restaurang lunchade även styrelsen för Högskolan. Det var inte särdeles konstigt. Det är väl där de lunchar när de har möten. Men de var uppsluppna och glada och då slog det mig varför de var det.
Det måste naturligtvis bero på att Borås Högskola är den av högskolorna samt universiteten i Sverige som har erhållit allra mest pengar i Leijonborgs propp, i varje fall procentuellt. Det är självklart något att fira.
Men, när man tänker efter, är det så bra med själva proppens innehåll? Dels säger Leijonborg till Borås Högskola att "glöm det där med att bli universitet och att delta på deras villkor. Det blir ni aldrig" dels säger karln att nu skall forskningen marknadsorienteras. Den som får flest privata pengar får mest pengar från staten hädanefter. Det är ju konstigt att utbildning och forskning skall marknadsorienteras i en tid då marknadsekonomin så tydligt har kraschat. Över världen förstatligas bank efter bank, finansinstitut efter finansinstitut. I alla länder, förutom Sverige förstatligas mer eller mindre den inhemska bilindustrin. Det är egentligen bara i Sverige marknaden får klara sig själv. Med uppenbar risk av att tusentals människor förlorar sina jobb.
Jag kom att tänka på att när gamla krav som att förstatliga banker och när staten måste ta ett större ansvar för att hela industrier och brancher inte går förlorat för evig tid, blir pånyttfödda. Då är det dags att på nytt plocka fram kravet på att avskaffa kungahuset och låta Viktoria vandra på jorden som vilken annan ung tjej som helst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar