Sveriges och Fredrik Reinfeldts långa mödosamma vandring mot ett klimatavtal i Köpenhamn har nu kommit igång på riktigt. Midsommarhelgens toppmöte var det sista som Tjeckien höll i som ordförandeland.
Svårigheterna för den moderatstyrda svenska regeringen hopar sig.
Det verkar som att alla har uttalat sitt stöd för Barroso( numera stockkonservativ men i sin ungdom Maoist) men ännu återstår vad parlamentet kommer att säga. Jag tycker att man borde ha väntat på att Irland om möjligt säger ja till Lissabonfördraget eftersom parlamentet då hade kunnat sätta mer press på ordförandevalet.
Beträffande Lissabonfördraget återstår som sagt Irlands nya folkomröstning. Kanske de nu säger ja eftersom de fått garantier att EU inte kommer att lägga sig i deras abortlagstiftning (inte en EU – fråga).
Toppmötet bestämde också att EU skall enas om hur fattiga och rika medlemsländer skall dela på notan för EU:s framtida klimatåtagande. Och det ska ske innan klimatmötet i Köpenhamn. Detta ville inte Reinfeldt ha. Han säger i sin presskonferens efter toppmötet att det är ”lite svårt” att hålla ihop EU i den här frågan.
Kvar att lösa finns också frågan om Turkiets medlemskap. Kvar finns också vad som kan göras med den ekonomiska krisen. Löser de nya myndigheterna den nuvarande krisen. Nej, men möjligen förhindrar framtida. Sverige skall leda förhandlingar om nya toppjobb inom EU och det kommer att bli ännu fler toppjobb om Lissabonfördraget går igenom i höst.
Han tycks ha famnen full den där Reinfeldt så det är inte konstigt att han begärt ”borgfred” av vänstersidan.
Jag hoppas att han inte får det utan att vi kommer att kräva besked och debattera de orättvisor som Sverige och EU har.
Andra som skriver om EU:
Jan Andersson, Ola Möller, Bengt Silverstrand. Hoppsan, verkar bara vara skåningar.
4 kommentarer:
Om Irland hade röstat ja till Lissabon-fördraget, tror du att de hade fått en ny omröstning för att "korrigera" valresultatet då?
Konstig fråga.
Då ska jag förklara för dig Tomas. Om Irland hade röstat som EU-kommissionen ville hade allt vartit frid och fröjd i Bryssel. Men när de var olydiga nog att ha en avvikande mening får de "chansen" att rösta på nytt - tills de röstar rätt d.v.s. som kommissionen vill!
Är det tydligt nog? Du fattar mycket väl vad jag menar, men frågan är obehaglig.
Jag förstår vad du försöker säga, Lennart. Men jag tycker fortfarande att frågan är "konstig".
Jag skall försöka att förklara min inställning i ett nytt inlägg. Vi har ju helt olika inställning både till EU och till Lissabonfördraget. Det är inte första gången som det här har hänt. Både Irland och Danmark har röstat en andra gång och röstat ja när garantier har givits.
Skicka en kommentar