torsdag 30 juli 2009

Kapitulera inför liberalismen?


Sex stycken socialdemokratiska politiker från Stockholmstrakten anser i en debattartikel i DN idag att vi ska kapitulera inför friskolor och acceptera dem. De anser tydligen att Socialdemokratin ska lägga sig i den mittfåra av politiken som Moderaterna har grävt och ockuperat. Vad jag inte kan förstå är varför vi ska skapa otydlighet genom att adoptera borgerliga idéer. Varför ska vi sossar som inte är mellan 30 och 40 år och som inte bor i Stockholmsområdet anamma den liberala ideologi som borgerligheten för.


Som en ljuspunkt står därför de tankar som Carin Jämtin nylanserar på DN debatt häromdagen om att skattepengar för välfärden inte ska hamna i kapitalisternas fickor. Det är en högst rimlig utgångspunkt. Det är inte alls orimligt att begränsa dessa, i många fall multinationella bolags, vinstutdelning.

Friskolor som med benägen hjälp av Miljöpartiet drevs igenom i början av 90-talet hade som främsta argument att de skulle bredda mångfalden av pedagogiska uttryckssätt. Men vad blev det! De är på gränsen till enfaldiga. Nej, jag håller med Roger Jönsson att den kommunalt drivna skolan mycket väl kan stå för den mångfalden.
Men jag håller med debattörerna i ett av avseende. Låt oss debattera frågan på partikongressen i höst.


Det finns många som bloggar i ämnet just nu tex Enn Kokk, Anna Vikström, Bengt Silfverstrand och Robert Noord.

2 kommentarer:

Anders Nilsson sa...

Du säger att den kommunala skolan lika väl kan stå för mångfalden. Frågan är då varför den inte gör det? Att reducera frågan om skolans viktigaste uppgift, pedagogisk utveckling och bildning och elever i centrum till en fråga om vinst eller överskott är att dra ner debatten på en nivå som bara kan få väljarna att fly oss. Folk är smartare än de flesta socialdemokratiska bloggare verkar förstå. Det tål att påminnas om att vi förlorade valet 2006 på bla skolfrågan.

Eva Olsson sa...

Av någon anledning har kommunal skola/verksamheter inte plats för eldsjälar och nytänkande. I kommunal skola är prioritet ett vanligen att få den knappa budgeten att gå ihop.
Vi måste börja prioritera barn och ungdomar och skala bort oviktigare kostnader som vi tar på oss därför att vi inte har modet att säga nej.