torsdag 19 juni 2008

Personval och lojalitet


Då var teaterföreställning över för den här gången. Skådespelet var enbart till för att rädda ansiktet på regeringen men även för ett antal unga centerpartister som målat in sig i ett hörn. Hjälteglorian har efter gårdagens omröstning hamnat rejält på sniskan för ett par av de unga centerpartister som har varit mest högljudda i debatten om FRA. För mig blev Fredric Federley enbart patetisk när han rättfärdigade sitt ja med att svensken är övervakad på så många andra sätt ändå. Övervakningskameror finns ju på så många ställen. Jag misstänker att Fredric och andra kommer att få sin helt egna svekdebatt liksom Thorbjörn Fälldin en gång fick.


Debatten om FRA har också pekat finger på en annan intressant fråga - nämligen personvalen. Borgarna i grundlagsutredningen har föreslagit att det skall bli lättare att bli inkryssade i framtiden. Flera av de riksdagsledamöter som tvivlade inför FRA-omröstningen är inkryssade i riksdagen. Inkryssad blir man ofta efter att ha profilerat sin person snarare än att ha företrätt sitt parti bra. I profileringen ingår en stark ideologisk övertygelse i frågor som man inte kan kompromissa med. Ofta förekommer också vem/ vilka som betalat för personvalskampanjen och vilken lojalitet som finns mot dem som står för stålarna.


Fredric Federley och Annie Johansson är exempel på personer som drivit politik som profilerar dem själva snarare än det parti vars nomineringslista de råkat hamna på. Så mycket var dessa borgerliga företrädares övertygelse värda trots att de båda byggt sina karriärer på att hävda individens okränkbara frihet. En enda av de borgerliga var konsekvent. Camilla Lindberg (fp) röstade rakryggat nej i enlighet med sin övertygelse.

Inga kommentarer: