lördag 23 november 2013

Den glömda konflikthärden.I början av 2013 störtades presidenten, François Bozizé, i Centralafrikanska republiken av rebellalliansen Seleka. Sedan dess har landet störtats ned i ett inbördeskrig som om det inte stoppas kan leda till folkmord.
Delar av Sèlèka terroriserar befolkningen konstant med stölder och grovt kränkande av mänskliga rättigheter som inkluderar godtyckliga arresteringar och sprängningar. Sexuellt våld utövas dagligen mot kvinnor och barn samt tortyr, prickskytte och att rekrytera barnsoldater.
Våldet trappas upp så att byar beväpnar sig i syfte att skydda sig. Desto längre konflikten får pågå desto mer sannolikt blir det naturligtvis att konflikten blir mycket långvarig.
Konflikten har utvecklats till att vara en konflikt mellan muslimer och kristna och kan jämföras med situationen i Rwanda 1994.

Det är hög tid att FN tar ett mycket större ansvar för situationen än vad den resolution säger som de tog i oktober. Afrikanska unionens fredsbevarande insats bedöms av många, däribland Svenska FN - förbundet, som för begränsad.

Landet är ett av världens fattigaste länder efter årtionden av krig.

 Läkare utan gränser.

Inga kommentarer: