onsdag 26 september 2012

Problemet är att alltför många barn inte får någon som helst litteratur att läsa.

Efter det att biblioteket i Stockholm försökte lyfta bort Tintinserien har debatten flödat. Frilansjournalisten Oivvio Polite skriver i dag att han vill att hans barn, på bibliotek, i förskolan och i Bollibompa, skall förskonas från "rasisitisk" litteratur. Det oavsett om det är nyskriven litteratur eller något skrivet för sextio år eller ännu äldre.

Ett annat exempel på när många överreagerar är filmen "Liten skär och alla små brokiga" och då särskilt lilla hjärtat som är en svart stililistisk figur. Stina Wirsén har försökt att skapa en film till de allra minsta i syfte att väcka samtal mellan vuxna och barn.
Lilla Hjärtat är ett ritat som barn ofta ritar. De många känsliga uppfattar det som ett  s.k blackface på så sätt att tankar går tillbaka till slavtiden i USA.Jag tycker att debatten tar till övertoner och att ropa på censur är något som stater som Vitryssland och Etiopien sysslar med. Det ska inte vi pyssla med. Det ställer frågor kring vem som ska bestämma vilken kultur som passar och vilken som inte passar.
Kan vi ha Emil´s pappa i litteraturen? År det OK barnuppfostran att låsa in sina barn i ett vedskjul? Eller kan Pippi Långstrumps pappa finnas till i litteraturen? Vi kanske måste censurera det avsnittet.

Fy för den lede för den här musiken. Den måste bort.Sanningen är att jag inte tror att Jimmy Åkesson(SD) har blivit rasist pga den barnlitteratur som hans mamma/ pappa läste för honom när han var ett barn.

Problemet är att alltför få barn får någon litteratur alls när de är barn. 


Bokhoran tycker att vi enklast löser problemet genom att prata med barnen.
Bläddra, bläddra

Inga kommentarer: