torsdag 4 december 2008

Näringsministern åker BMW


Maud Olofsson upprepar likt en pappegoja att staten inte är en duktig ägare av bilföretag. Märkligt att hon säger så. Har Svenska staten tidigare ägt bilföretag? Har Ford varit en duktig ägare av Volvo eller GM av SAAB? Finns det bilföretag i Europa som ägs av staten?

Detta säger hon för att därefter åka iväg i en BMW.


Svenska staten har inte misslyckats i Vattenfall. Staten har inte heller misslyckats i SSAB. Jag ger mig sjutton på att staten hade lyckats bibehålla en rimligt stor varvsindustri i Sverige om man hade haft lite mer is i magen.

5 kommentarer:

Oscar Peterson sa...

Så du menar alltså att Maud Olofsson i egenskap av näringsminister, ska styra och ställa över Volvo? Tror du att hon är kompetent för detta? Eller för den delen Tomas Östros, eller Per Nuder? I ärlighetens namn, är det inte bättre att våra skattepengar går till annat än att producera bilar som ingen vill köpa?

Vad förväntar du dig att skillnaden blir om staten tar över? Tror du att Volvo skulle behålla sin arbetskraft och producera bilar? Det finns ju INGA KÖPARE!!! Det är lågkonjunktur!!! Menar du att vi ska tillverka osäljbara bilar, bara för att metallare ska ha ett jobb att gå till? Var ska bilarna förvaras?

Tomas Gustafson sa...

Men snälla rara Oscar!
Problemet för bilindustrin över hela den här planeten är inte att det är lågkonjunktur. Problemet är att eftersom folk inte får låna pengar av finanssystemet kan de inte köpa bilar. Därför finns det en poäng till ett tillfälligt ägande tills finanssystemet kommit på fötter. Det alternativet är långt mycket bättre än att bilindustrin för alltid försvinner från Sverige.
Så ta det lite lugnt Oscar. Sätt dig ned, relaxa och lyssna på lite jazz. Kanske från Oscar Peterson.

Anonym sa...

Vad bygger du dina påståenden på?

Vattenfall bör inte syssla med miljöförstörande kolhantering. Denna hantering är i mina ögon ett misslyckande.
Vidare är väl många överens om att staten hade länge/ kanske litet väl länge/ "is i magen" beträffande varvsindustrin, vilket kostade staten åtskilliga miljarder, men staten hade inte en rimlig chans mot den fartygsspekulation/dumpning som japanerna startade när de började ge 12-åriga räntefria lån.

Anonym partikamrat

Tomas Gustafson sa...

Anonyma partikamrater finns det många av. Det är alltid trevligare om dessa öppet står för sina åsikter. Miljöförstörande kolhantering i Tyskland är ett misslyckande men det kan inte anses som misslyckande att Vattenfall drar in miljarder till staten varje år.
När det gäller varvsindustrin kanske vi om vi hade haft "is i magen" ändå idag haft en varvsindustri motsvarande Finlands storlek.

Oscar Peterson sa...

Det är uppenbart att Mona Sahlin går på din linje. Nu vill hon ta pensionspengarna och köpa upp volvo. Hon vill alltså ta pengar från AP-fonderna och köpa volvo.

Ligger detta i linje med era sossetankar? Själv vill jag ha min pension när jag blir äldre. Ni skiter i det. Så, snälla rara Tomas, jag föreslår att du försöker bemötaq kritik och förswöker argumentera, även om du har svårt för det. Problemet för all industri är att det är en lågkonjunktur. Du saknar förnuft.