lördag 14 april 2012

Tomhänta Alliansen!


Regeringen kommer att presentera sin vårproposition nu på måndag. Merparten kommer att innehålla ramarna inför höstens proposition men även några reformer. En del kommer att sippra ut (det mesta) innan måndag. Torsdagen den 12 april presenterade Alliansen sin reform för att öka tillgången på bostäder.


Det var en undermålig reform som innehöll en alldeles för stor optimism och förhoppningar. Regeringen tror att 20 000 tomma bostadsrätter skall komma ut på andrahandsmarknaden. Finns det så många? För att få ut dessa lägenheter på bostadsmarknaden vill regeringen luckra upp bruksvärdet vilket måste ses som ett första steg till att ta bort skyddet mot oskäliga hyror dvs att ta bort hyresregleringen. Det mottager Annie Lööf (C) tacksamt som en hälsosam liberalisering. Undrar vad de 250 000 unga bostadslösa tycker om hennes liberalisering?

Fastighetsavgiften sänks med 25 % för flerbostadshus och avgiftsbefrielsen för nybyggen förlängs med tio år till femton år totalt. Innebär minskade intäkter för kommunerna som ett led i regeringens planer på platt skatt? Sänkningen av fastighetsavgiften kommer att ge 400?? nya lägenheter per år, enligt Fredrik Reinfeldt. En droppe i havet! För de 2 miljarder som reformen kostar statskassan skulle staten kunna bygga ganska många bostäder.

Därtill tillsätts ett antal utredningar som syftar till att stärka hyresrätten och öka hyresrättsbyggandet. Klassiskt sätt att låtsas vara handlingskraftig.

Det är helt enkelt ett särdeles dåligt förslag som Alliansen presenterade i hörnet av Pippi Långstrump gatan och Alfons Åbergs gatan. Men det kanske är symptomatiskt med deras reformförslag. Det är en saga.

Det verkar inte bli särdeles mycket av Alliansens vårpropp eftersom de inte har släppt mer än bostadsreformen och en debattartikel i dagens DN (mer om den i en senare blogg). Vanligtvis har de släppt en reform per dag i två veckor som en medial budgetvandring. Inget av det nu vilket får dem att framstå som ännu mer fantasilösa.AB ,HSB ,
Peter Andersson , Lars G Linder , Veronica Palm , Roger Jönsson ,

Inga kommentarer: