torsdag 26 december 2013

Egenintresset ljuger aldrig!

Sällan har försvaret för egenintresset dolts så illa bakom siffertrixande och blå dunster som när Jan Ericson (M) försvarar regeringens skattesänkningar. I debattartikel, 19 december, i Borås Tidning skriver riksdagsledamoten att:

"skatteintäkterna ökat och välfärden har fått mer pengar – tack vare att fler kommit i arbete och utanförskapet har minskat."

Jag undrar i vilken värld den mannen lever i. Inte är det samma som den jag lever i. Arbetslöshetssiffrorna och utanförskapet är högre än någonsin. Välfärden skriker efter fler människor samtidigt som Alliansen slösar med de skattepengar som finns på dyra projekt som sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga människor och på sänkningen av krogmomsen.

Jan Ericson utnyttjar Riksdagens Utredningstjänsts trovärdighet genom att basera sina siffror på RUTs utredning utan att redovisa den i sin helhet. Det är ytterst svårt att få ut utredningen om inte Ericson själv lägger ut den i sin helhet. Han har valt att, på sin blogg 11 december, lägga ut av honom valda delar.

Den här utredningen från RUT visar tvärtemot vad Jan Ericson försöker bevisa.

Jan Ericson blev invald för Moderaterna vid riksdagsvalet 2006. Det olyckliga valet.
I oktober 2006 fick en riksdagsledamot 50.000 kronor/månad i arvode. Låt oss anta att Jan Ericson inte fått någon ökning av sitt arvode sedan dess ( i själva verket tjänar han i dag 59.800 kronor/månad). Hur mycket betalade han i skatt 2006 och hur mycket får han betala nu.

Svaret är att Jan Ericson betalar 109.812 kronor mindre per år i skatt i dag än vad han gjorde när han tillträdde som riksdagsledamot!


"Egenintresset ljuger aldrig" som Karl Marx en gång sa.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är uppenbart att den gamla socialdemokratiska skolan hade stora brister. Exempelvis i läsförståelse.

Jag pratar inte om skatt i kronor, jag pratar om hur stor ANDEL av den SAMLADE skatterna som höginkomsttagarna betalar idag jämfört med 2006. Och den andelen har ökat. Dvs den femtedel som tjänar mest står för en större del av de samlade skatterna idag än de gjorde 2006. Och de fyra femtedelar som tjänar minst står för en mindre andel än 2006.

Vad gäller påståendet att jag personligen skulle fått 109.000 i sänkt skatt sedan 2006 så hade det varit trevligt om det var så. Men tyvärr, så är det inte alls. Jag har fått jobbskatteavdrag som alla andra, en skattesänkning på drygt 22.000 kronor gav det förra året. Några andra skattesänkningar har jag inte sett till, utom en liten minskning av fastighetsskatten. De 109.000 är helt gripna ur luften. En ren osanning.

Hälsningar Jan Ericson (M)