måndag 22 september 2014

Nu är det dags att ta matchen!

När jag vaknade i måndags förra veckan gjorde jag det med sorg. Nästan 800 000 personer har röstat på ett främlingsfientligt parti. Ett parti vars ideologi härstammar från nazismen och vit makt rörelsen. Ett parti som vill göra skillnad på människor och som därmed är rasistiskt. Ett parti som vill skicka barn tillbaka till krigshärdar och som menar att endast genom att se ut på ett visst sätt eller tro på en viss gud är man mindre värd. Nästan 13 procent har röstat på ett parti som menar att dessa personer inte är värdiga landet Sverige.

Arbetarklassens fiender är också mina. Kvinnors fiende är också mina. Invandrares fiender är också mina. Till fienden räknar jag Jimmie Åkesson, men inte alla hans väljare.

Det är därför dags att lägga om strategin. Fyra år av stigmatisering av SD:s väljare har inte hjälpt. Trots att de har röstat på ett rasistiskt parti är det stora flertalet inte rasister. Vi måste lära känna SD:s väljare och möta deras krav. Vi måste förstå dem, tala med dem och föreslå lösningar på deras problem. Vi måste kunna tala om invandringen och varför vi tar mot dem som knackar på dörren till Sverige. Men vi måste också tala om hur vi kan förbättra integrationen i Sverige.


Vi har nu fyra år på oss att ta över frågeställningen. Att möta Sverigedemokraternas väljare med ord som vapen. Att i praktik och teori visa att alla människor är lika mycket värda. Att Sverige är ett land som erbjuder trygghet för de män, kvinnor och barn som flytt krigets fasor. En fristad för HBTQ- personer som flytt förföljelse och förtryck. Ett land som är värdigt och som i framtiden kan titta sig i spegeln och säga att vi vågade ta tag i utmaningen det innebär att förena människor. Ett land som inte har lämnat den civiliserade världen.

Men låt oss inte vara naiva!. Bland Sverigedemokraternas väljare finns de bittra och de som finns i utanförskapet men även dem som i hjärtat tror på ideologin.

Det är dags att släppa sargen och komma in i matchen!

Göran Persson i Agenda. En örfil mot Stockholmsetablissemanget.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu får du väl bestämma dig, iakttagaren. När Sverigedemokraterna hade 5,7 procent väljare så var dessa rasister eller främlingsfientliga. Vad är det som gör att de inte är rasister när de är 12,9 procent? Om de fick 25 procent: Är de inte ens främlingsfientliga då?

// Jan

Tomas Gustafson sa...

Hej Jan!

Som du kan läsa i mitt inlägg så anser jag att SD är ett främlingsfientligt, rasistiskt parti som har sina rötter i Nazismen och vit makt rörelsen. Däremot tror jag inte att alla som har röstat på partiet är det

// Iakttagaren