lördag 24 januari 2015

Är SD Sverigevänligt?Jag noterar att när Sverigedemokraternas använder ordet ”Sverigevän” exkluderar de alla som inte delar deras uppfattning. Analogt är alla som inte är Sverigevänner motsatsen, nämligen Sverigefiender.

Med denna enkla vi och dem retorik, hoppas naturligtvis SD att folk ska falla för deras fascistiska nationalistflummeri.

Men hur är det möjligt att vara Sverigevän när SD konsekvent går Vladimir Putins ärenden i omröstningar i Europaparlamentet? Gång på gång säger de något i svenska riksdagen men visar sitt rätta ansikte i Europaparlamentet.  Tillsammans med SD finns partigruppskollegorna i brittiska, populistiska Ukip, samt diverse andra politiska ytterligheter på både höger- och vänsterkanten. Några exempel är nynazistiska Gyllene gryning (Grekland), antisemitiska Nationella fronten (Frankrike), högerextrema Jobbik (Ungern), samt Die Linke (Tyskland), med ursprung i det östtyska kommunistpartiet.

Hur SD har röstat och i vilka frågor finns väl beskrivna i BT:s ledarartikel från den 5:e januari. Till det skall läggas att Sverigedemokraterna i höstas röstade nej till Ukrainas associationsavtal med EU.

SD tvekar inte det minsta inför att springa Putins ärenden – och för det finns inga godtagbara ursäkter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denna gång, liksom även vid andra tillfällen, kan vi hos SD skönja en illa dold vurm för stater och enskilda politiker som flirtar med enväldet.

Jag är säkerligen inte ensam om att se demokratins varningslampor blinka.

/Bosse

Anonym sa...

Vi behöver inga obevisade påståenden att SD går Putins ärenden, när det finns tydliga exempel på att SD är ett sverigefientligt parti. Det räcker att SD gräver skyttegravar mellan svenskar av olika urprung och häller bensin på etniska motsättningar för att förstå detta.

Du påstår att det är väl beskivit i BT:s ledarartikel 5 januari hur SD har röstat och i vilka frågor. Men om detta står inte ett ord i BT:s ledare, utom möjligen att SD har röstat nej till Ukrainas associationsavtal med EU. Men behövs det inte två parter för att ett avtal ska komma till stånd, och vilken anledning har vi att uppta kuppmakarna i Kiev i kretsen av demokratiska länder?

Denna regim, som genom att föra ett blodigt krig mot de delar av sin egen civilbefolkning, som inte vill styras av denna regim. Och därigenom troligtvis har provocerat Ryssland att ge ett mer aktivt stöd åt de s.k. separatisterna i östra Ukraina. Putin har nog problem med sin egen civilbefolkning i Sydryssland, vilken torde anse honom som feg om han inte använder de militära resurser som han har till att stoppa blodbadet.

Ledarartikeln består i övrigt av en förmodligen korrekt beskrivning av Rysslands spionage mot Sverige samt gammal unken antisovjetisk propaganda, trots att det gått 25 år sedan Sovjetunionens kollaps. Stödjer du ledarskribentens antydan att det vore rätt att skicka ut svenska pojkar och flickor för att dö för andra länders intressen lång borta, utan att vi vet säkert om dessa intressen är humanitärt och demokratiskt acceptabla?

Hur kan du som socialdemokrat stödja en ledare med så högerextremt stuk?