tisdag 4 november 2008

Moderaterna gör trippel pudlar


Igår besökte Reinfeldt Göteborg och Västsverige. Ett Göteborg som inte har haft fler varsel sedan början av 90-talet.
Jag kanske inte behöver påminna om att den moderatstyrda regeringen genomförde stora skattesänkningar när ekonomin gick för högvarv - det var långt innan finanskrisen. Men tvärtemot vad de brukar säga så är det låginkomsttagarna som har dragit det kortaste strået. Av skattesänkningar på 80 miljarder kronor har den rikaste tiondelen av befolkningen fått hälften. Den politiken bidrog till kraftiga prishöjningar och det bidrog till att Riksbanken tvingade att höja räntan. Boräntorna blev de högsta på 11 år. Det har varit mycket dyrare för vanligt folk än vad någonsin den gamla villaskatten var.
Den moderatstyrda regeringen har tagit bort 70 procent av arbetsmarknadsutbildningen, de har minskat antalet arbetspraktikplatser med 97 procent. Det kan inte skyllas på finanskrisen. Människors möjligheter att sadla om och utveckla sin kompetens har försämrats kraftigt under den moderatstyrda regeringen.
Jag kanske inte behöver påminna om att den moderatstyrda regeringen gjorde försämringar av vår gemensamma arbetslöshetsförsäkring. Arbetslöshetsförsäkringen underkastades en mängd försämringar under regeringens inledande år. Avgifterna höjdes för att öka självfinansieringsgraden inom försäkringen. Avgifterna gjordes därutöver beroende av arbetslöshetsrisken inom var och en av a-kassorna. Det blev krångligare att kvalificera sig för ersättning och ersättningen sänktes.
Den sammantagna effekten av dessa försämringar är att mer än en halv miljon människor har lämnat a-kassan. De står utan trygghet när Sverige nu går in i en lågkonjunktur. De önskade effekterna av försämringarna har emellertid inte nåtts.
Det kan inte heller skyllas på finanskrisen.


Utvecklingen förstod vi redan innan 2006 och det sa vi redan då.
Vi socialdemokrater vill investera klokt för att bryta arbetslösheten och skapa fler jobb. Den borgerliga socialbidragspolitiken måste ersättas av en socialdemokratisk jobbskapande politik.
Vilka är dina förslag, Fredrik Reinfeldt?
Vilka är dina besked till västsvenskar som varslas och som verkligen riskerar jobbet?

Svaret fick vi i dagens DN på debattsidan. Anders Borg och Sven-otto Littorin samt Christina Husmark Pehrsson gör trippelpudlar och medger att a-kasseavgiften höjts alldeles för mycket och vill nu sänka den. Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson är tysta.
Men därutöver har de inga åtgärder att ta till. De är tomhänta!


Läs även här. SSU skriver så här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Reinfeldts ärliga men troligen ganska tysta svar är troligen "det skiter väl jag i om pöbeln har råd att äta eller inte, jag har bra lön och sänkt skatt och det har även de som jag kliar på ryggen".