tisdag 7 februari 2012

Framgångsreceptet för Sverige - Ungdomslöner på 12000/mån och arbeta till 75 år!

Läser just nu att Fredrik Reinfeldt har lyckats att trampa rakt på en mina idag eller skitit i det blå skåpet. Och rätt åt honom. Innan regeringen börjar snacka om höjd pensionsålder måste de ändå börja tänka på att skapa ett gott och rimligt arbetsliv för alla. Ett arbetsliv som gör att människor orkar jobba till 65 års ålder. För 60 år sedan gick normalmannen från arbetsbörjan i 14 års ålder till pension och dog ett år efter pensionen. Är det idealet? För det var ju fler arbetstimmar som behövs för att säkra välfärden. Om pensionssystemet är uppbyggt så att människor inte kan leva på sin pension så måste systemet omarbetas.


Thomas Eneroth (S) menar att :

"- Ska vi kunna få ett längre arbetsliv krävs förändringar på arbetsmarknaden. I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre."

Fredrik Reinfeldt berömmer sig av att inte ägna sig åt visioner för att de är för dyra. Den här visionen vill han att alla människor som inte har möjlighet att jobba fram till ens 60 år och inte alls till 75 ska få betala. Regeringen är inkonsekvent om de inte också föreslår att A-kassan och sjukförsäkringen också ska betalas ut till dess man har uppnått 75 år. Statsministern är inte ett dugg intresserad, i varje fall nämner han inget, av att människor ska leva gott, hela livet.Livslångt lärande ger inte regeringen förutsättningar för eftersom man är passé vid 50 års ålder vad det gäller högskoleutbildning och lån. Han menar att studiemedel ska kunna ges efter 54 års ålder men vem kan leva på det?

Fredrik Reinfeldt är dessutom helt verklighetsfrämmande som inte har förstått den åldersnoja som råder i Sverige. Människor är enligt många arbetsgivare förbrukade och kan inte lära sig något nytt efter det att de har fyllt 40 år.

Hans uttalande tyder på en outvecklad syn på vad klass betyder för hur länge man kan jobba.

PS Har nu hört att Statsministern backar och nu säger att det var mer av en "spaning" som han gjorde. Han ska ge tusan i att lägga sig i mitt favoritprogram, spanarna. Det har han inte humor till. DS


DN , SVT , AB ,Så här tycker de andra partierna ,
Utredarna , Rosemarie Södergren och kulturbloggen ,

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Vart är vi på väg?
Det är skrämmande!
http://blogg.donnagreyhair.com/#post15