tisdag 25 december 2012

Arbetslinjen har blivit en arbetslöshetslinje.Anders Borg har aldrig, aldrig någonsin, gjort en trovärdig prognos över framtiden men den här gången missade han så oändligt totalt. Hur någon kan anse honom vara en trovärdig finansminister är en gåta. 

Tillväxtprognosen sjunker helt plötsligt från höga 2,7 % till det mer realistiska 1,1 %. Siffror som alla andra har kommit fram till redan när höstbudgeten lades.

Sanningen visar sig vara att han ville blåsa upp förväntningarna så att alla små, små partier i Alliansen kunde få del av kakan. Men framförallt blåste han upp förväntningarna eftersom han ville sänka skatten. Alla andra som gör prognoser låg på mycket blygsamma siffror men inte Borg. Han väntar till två dagar efter det att Riksdagen klubbat igenom hans budget innan han kryper till korset och medger sin stora miss. Om han vore bilförsäljare hade jag aldrig köpt en bil av honom!

Det är också mycket märkligt att Borg och Reinfeldt alltid jämför Sveriges tillstånd med de nationer som har det allra besvärligast, Grekland, Italien och Spanien. Men om han vill vara bäst i klassen så borde han jämföra Sveriges 8,3 procents arbetslöshet med Tysklands 5,4%, Österrikes 4,3% eller Norges 3,2%.  

Det är som Alliansregeringen har kapitulerat. De säger att de inget kan göra för att förbättra konjunkturläget. Anders Borgs brist på initiativkraft och hans passivitet försätter Sveriges 380 000 arbetslösa i en ännu värre situation. Tänk att arbetslösheten är så stor att den motsvarar mer än 3,5 gånger alla som bor i Borås kommun. 

Och att det är helt OK i Alliansens värld!


1 kommentar:

Jonny sa...

Jag tycker att vi jämför med Sveriges arbetslöshet i juni 2005 under förra S-regeringen !