måndag 25 februari 2013

Höja pensionsåldern?

Vem vill arbeta efter 65?

Svaret är att välutbildade män vill gärna jobba efter de har fyllt 65 år. De har förutsättningarna genom att de oftast har ett arbete som medgör att de fortsatt kan jobba. De har oftast inte slitit ut sin kropp på tungt arbete. de har stimulerande och roliga arbeten. De har inte heller blivit arbetslösa.
Dessutom är det väl ingen som tror att en vanlig knegare är speciellt attraktiv på arbetsmarknaden efter 55 år. Vem tusan skall anställa dem!

Om inte arbetslivet görs mer hållbart så att människor håller fram till pensionsåldern kommer en höjd pensionsålder att medföra ökade klyftor i samhället då den som har en bra arbetsmiljö kan jobba kvar längre med högre pension som följd medan den som har en dålig arbetsmiljö får sota med dålig hälsa och dålig pension då man inte klarar av att jobba kvar tillräckligt länge för att få en anständig pension. Då blir orättvisa pensioner ytterligare en pusselbit i det svenska klassamhället.

Här har regeringen ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för arbetsgivare att erbjuda en arbetsmiljö som gör att människor orkar hela vägen fram till den senare pensioneringsåldern.

Sanningen är ju tyvärr att denna regeringen har gjort det mesta som den kan för att nedmontera allt som har med arbetsmiljö att göra.

Genom Arbetslivsinstitutet ansågs Sverige som världsledande inom forskningen på arbetsmiljöområdet. Institutet lades ned vid halvårsskiftet 2007 av den borgerliga regeringen med motivet att institutet bedrev socialdemokratiskt ideologisk forskning.
Samtidigt genomfördes stora neddragningar av Arbetsmiljöverkets verksamhet.

En moderatledd regering prioriterar inte arbetsmiljön på arbetsplatserna.Expressen ,

Inga kommentarer: