måndag 3 juni 2013

Ökande klyftor klyver samhället!

Jag har nu skickat in ett debattinlägg till Borås Tidning om varför det har kokat i förorterna. Oftast tar inte tidningen in mina debattartiklar.Ökande klyftor klyver samhället.


Hanif Bali (M) häver på Facebook ur sig att föräldrarna till dem som bränner bilar borde vräkas från sina hem. Fredrik Reinfeldt (M) avfärdar sociala förklaringar till vad som händer i förorterna med att de ökande klyftorna i samhället minsann inte är Alliansens fel. Olle Engström (M) skyller oroligheterna på vad han anser är okontrollerad massinvandring som i sin förlängning kommer att orsaka religionskrig i Sverige. 

Att det ska vara så förskräckligt svårt att inse att det vi nu har bevittnat är en reaktion på ett politiskt systemskifte lett av ”De Nya Moderaterna”.

Varhelst upploppen förekommer följer de en egen logik:
De startar med att polisen, rätt eller fel, uppfattas ha utövat övervåld. I Husby blev en 69 åring ihjälskjuten, som det uppfattades, genom onödigt övervåld av polisen. I England 1981 var det en brand som dödade ett antal svarta ungdomar och anklagelsen om att polisen inte brydde sig som utlöste upploppen. 1985, i förorten till Tottenham, dog en kvinna under en husrannsakan genomförd av polisen. 2005 var gnistan två tonåringars död i Clichy-Sous-Bois en förort till Paris. Det är bara ett antal av alla exempel på att den här formen av upplopp följer sin egen agenda.

Upploppen sker i samband med systemskiften i samhället. 1981 i Brixton var det Margret Thatchers systemskifte. 2005 i Paris förorter var det ett systemskifte under den dåvarande konservativa regeringen med Nicolas Sarkozy som inrikesminister. 2013 sker upploppen när den Reinfeldska regeringen har haft regeringsinnehav under sju år och systemskiftet har blivit tydligt.

Oftast startar upploppen i ”hopplöshetens områden”. Tidigare undersökningar visar tydligt att upploppen nästan uteslutande inträffar i socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar. 38 procent av ungdomarna i Husby vare sig pluggar eller jobbar och på Husbygårdsskolan saknar 40 procent behörighet till gymnasiet. Möjligheterna till förändring och politiskt inflytande är små. Likaså är misstron mot politiker och det politiska systemet stort. Framtidstron är obefintlig.

Alliansens politik går i första hand ut på att gynna en välmående medelklass. Förorterna och glesbygden är lågt prioriterade. Konsekvensen blir att klyftorna växer och den redan förödande bostadssegregationen ökar.
Att ta avstånd från våldet är självklart. Inte minst för att stödja alla människor i Husby och andra förorter som kämpar för lugn och ro på sina gator. De vill ha framtidsutsikter i stället för bränder.

Men att fördöma våldet räcker inte för att stoppa det. 

Vad är Alliansens lösning? Hårdare straff och ytterligare ett jobbskatteavdrag?

Tomas Gustafson (S)

1 kommentar:

Lars Andersson sa...

Importerar ett land fattiga, outbildade, arbetslösa människor som det inte finns några jobb till och försörjer dem med bidrag så blir självklart nationen fattigare eftersom antalet fattiga ökar.

Genom att bara importera högutbildade och rika människor människor så hade Sverige blivit en rikare nation.

Bäst är att anvisa alla flyktingar till FNs UNHCR-läger för 1/100 del av kostnaden, då kan vi hjälpa fler och vi slipper alla integrationsproblem i Sverige.

En bart utfärda arbetstillstånd till högavlönade, 50.000 kr/mån, utom eoropéer.