måndag 6 januari 2014

Succé? Tillåt mig tvivla!

Det slår inte fel. Efter att Skatteverket har presenterat sina siffror från RUT och ROT så målas RUT-subventionen ut som den gyllene gåvan från den Moderatledda regeringen. Som det alltid har gjorts de senaste fem åren.
Företagare inom branschen kan berätta att det minsann inte bara är de välbärgade i Danderyd som köper tjänsterna utan också vanliga arbetare som avstår några öl med kompisarna. Det är även pensionärer som köper tjänsterna.
Reformen har gjort svarta jobb vita och sysselsätter idag nästan 15 000 personer.

Tillåt mig tvivla!

Att ge stöd till dem som bäst behöver stödet är en viktig del av den välfärd som vi har känt. Men om ekonomiskt stöd går till dem som minst behöver det så berikar det inte välfärden . Tvärtom!

Enligt en utredning gjord av högskolan i Kristianstad har RUT reformen inneburit att de flesta som har jobb i ett etablerat RUT-företag med kollektivavtal inte kommit från arbetslöshet utan framför allt från vård och omsorg. Därmed skulle fungerande hemtjänst och vård dränerats på resurser.

Mycket är sig likt från förra seklet. Hemstädningen är lågbetald och yrket domineras av kvinnor med enbart deltid. En stor del av personalen är visstidsanställda med mycket otrygga anställningar. Många sitter vid telefonen och hoppas att arbetsgivaren ringer. De kan därmed räknas in i prekariatet ( utanförskapet). Däremot finns det inte alls så många utlandsfödda som förespråkarna utmålade vid införandet av reformen. De kan kanske fortfarande finnas i den svarta sektorn av hushållsnära tjänster.


Många av de hushållsnära företagen har kollektivavtal för sina anställda men väldigt många tillämpar inte kollektivavtal. Det medför att många inte får en lön att leva på, inga sociala avgifter eller försäkringar betalas mm.

Tillgången på arbetskraft är mycket god i Sverige och den tillgången är den enda anledningen till att de subventionerade låglönta hushållsnära tjänsterna finns.

För den som vill läsa mer så tycker jag att man kan läsa antologin "Rena hem på smutsiga villkor" av  Anna Gavanas och Catharina Calleman (red).
Makadam, 2013.

Inga kommentarer: