fredag 1 maj 2015

Tiggare

Eftersom det redan finns lagar som förbjuder trafficking, olaga hot, olaga tvång och ocker är det uppenbart att Moderaternas nya förslag endast syftar till att hindra fattiga människor att organisera bussresor till Sverige för att tigga.

”Antalet tiggare och den omfattande utbredningen i landet tyder på att det ofta bygger på en organiserad och strukturerad verksamhet. Moderaterna vill inte förbjuda enskilda människor att tigga, men vi kan heller inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet.”

Ask och Tobé uttrycker sig också så här:

Antalet tiggare och den omfattande utbredningen i landet tyder på att det ofta bygger på en organiserad och strukturerad verksamhet. Moderaterna vill inte förbjuda enskilda människor att tigga, men vi kan heller inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri i hela landet.”

Citatet riktar sig direkt och enbart mot Romer. Det om något måste betraktas som ren och skär rasism. Järnrörsmännen från SD måste jubla när nu Moderaterna kastar bort de sista resterna av mannen som ville att vi skulle öppna våra hjärtan. Numera skall hjärtat vara slutet  hos Moderaterna.
Det är det mest tydliga röstfiskeri och populistiskt genomskinliga förslag på länge.

Hela förslaget bygger på samma myter som Sverigedemokraterna bygger sin politik på. Några belägg för sina påståenden har inte paret som skriver debattartikeln. Det är luddigt och dåligt underbyggt.

Men fattigdomen och problemen försvinner inte för att tiggarna görs till kriminella eller körs iväg. Grundproblemet är att romer har diskriminerats i hundratals år.
Värst diskrimineras de i de forna östländer och på Balkan men det pågår även i Sverige.

Arbetet för att hjälpa de utsatta EU-migranterna måste föras på flera plan. Lösningen finns i deras hemländer. EU måste sätta hårdare press på Rumänien och Bulgarien så att de medel som avsatts för att hjälpa romerna verkligen kommer fram.

Fortsätt gärna att ge dem en tjuga då och då. Se dem som medmänniskor inte brottslingar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, ni i S vet ju vad rasism innebär i praktiken som var med om att starta ett rasbiologiskt institut i Uppsala.

Och vad sa Tage 1965?

I riksdagen, apropå rasupploppen i USA: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden”.

Anonym sa...

Vad skulle det där betyda, FV...?
Vill du med ditt inlägg att vi skall omfamna "den gamla goda tidens" vurm för rasbiologi, eller vill du att vi skall ta avstånd från dessa tankar..?
Det framgår nämligen inte.

Själv vet jag var jag står i dessa frågor.

/Bosse

Anonym sa...

Att bortse från befintliga lagar, och åter servera problemställningen som sin egen skapelse, står att finna i boken "100 billiga sätt att sänka en regering", vilken just nu tycks cirkulera i mindre nogräknade borgerliga kretsar....

/Bosse

Anonym sa...

Mina ex skall ses som en jämförelse med kritiken mot tex SD när ni själva har ett bagage av främlingsfientlighet.

Anonym sa...

En man står på gatan och tigger.
Hans ben ser illa skadade ut och
han lutar sig mot en käpp.
Samma dag sitter jag på t-stationen
och då kommer samma man förbi fullt
normalt gående.

En kvinna stoppar mig på gatan och
säger att hon tappat sin plånbok.
Kan jag låna henne 200 kr så hon kan
köpa en tågbiljett till Uppsala?
Nästa dag står hon där igen och jag hör henne ställa samma fråga till en annan.

Jag sitter framför en kiosk och äter en glass då tre kvinnor kommer fram. De vill sälja "guld" ringar till mig, Medan dom tjatar så märker jag att en av kvinnorna är på väg mot min ryggsäck som står på marken bredvid mig.

Det finns goda och dåliga romer.

Anonym sa...

F V sade: >> Mina ex skall ses som en jämförelse med kritiken mot tex SD när ni själva har ett bagage av främlingsfientlighet >>


Vi skall inte blunda för vår historia.
Men, om en fredlig och konstruktiv värld är målet, måste vi i första hand prioritera kampen mot den nutida xenofobin och rasismen.

/Bosse