torsdag 23 juli 2009

Fenomenet Gratisätare!

Läste nu på morgonen om det nya begreppet ”ungdomens gratiskultur”. Begreppet har använts flitigt i fildelningsdebatten det senaste halvåret om det fria frossandet på nätet. Devisen är ”gratis är gott”.

Det senaste är nu en organisation som kallar sig för ”plankarna”. Dessa anser att kollektivtrafiken borde vara avgiftsfri och helt finansierad via skattsedeln. De har en hemsida som lär ut hur man ska resa gratis – dvs. hur man plankar.

Det är ytterligare ett sätt att låta andra betala och är ett uttryck för individualism. På samma sätt är Piratpartiet ett uttryck för ”gratisätandet”.

Vem vet om inte också ”plankarna” bildar parti efter förebilden Piratpartiet.

Någon som hört Piratpartiet ha åsikt om ett abortregister? Någon? Jag bara undrar.

Läs andra som skrivit om plankare tex Signaturen pooma och Jonas Morian.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Umm...inte särskild svårt att hitta, om du nu inte tycker det är bättre att blogga om ett parti du inte vet nånting om: http://www.piratpartiet.se/nyheter/piratpartiet_kritiskt_till_abortregister

Tomas Gustafson sa...

Tack ska du ha för informationen. Vad det gäller att blogga om ett parti som jag inte känner till så har du rätt. Det stora flertalet vet inget om den politik som Piraterna kommer att föra. Den okunskapen delar jag med många. Men du menar väl inte att det skulle hindra mig att skriva om partiet? Det kanske är piraternas strategi- om de inte berättar om sin politik så kanske ingen skriver om dem.

Anonym sa...

Man kan sitta och klaga över att man inte vet något, eller så gör man en ansträngning och tar reda på något om PP, som att gå in på deras hemsida och läsa partiprogrammet.

Tuomas sa...

Du får jättegärna skriva precis vad du tycker! Speciellt om du nämner att du inte försökt ta reda på det heller!

Problemet är snarare att en mängd personer stoppar in precis vad de själva tror PP tycker i PP:s budskap och får det att låta som att piraterna minsann tycker att man ska få göra precis vad man vill, för det tror jag att de tycker.

Men att hindra nån från att skriva precis vad de tycker är väldigt "opiratiskt"! Skriv på och tyck du!

Anna sa...

Tss.. Som om Planka.nu skulle vara något nytt, organisationen har funnits i nästan åtta år. Det skulle vara mer korrekt att påstå att piratrörelsen hämtat inspiration från de organiserade "gratisåkarna".

Men att det skulle vara individualistiska motiv bakom har du missförstått. De argument som lyfts fram av dem som anses tillhöra gratisgenerationen utgår från allas rätt till välfärd, allmänningar och kultur. Planka.nu t.ex. vill inte att "någon annan" ska betala deras resor, målet är att ändra finansieringssystemet.

Gratisgenerationen tror inte på avgifter, därmed inte sagt att de inte vill betala för sig.