tisdag 28 juli 2009

Kalle Anka, en pirat?


I FRA och nedladdningsdiskussionens följd har nu uppstått en debatt om Kalle Anka och upphovsrätten.

Knatte, Fnatte och Tjatte vill ha den senaste skivan med deras idol Åke Skrål. Farbror Kalle vill inte betala för originalet så lillbröderna laddar ned musiken i väntan på originalet. Kalle tycker då att de kan behålla den nedladdade skivan men det tycker inte de ärliga bröderna.

De säger- Nej! Det vore oärligt. Det finns något som heter upphovsrätt. De som skrivit och spelat musiken måste ju ha sitt levebröd.

Kalle anar en lukrativ affärsidé – ”Rena guldgruvan!” – och beslutar att börja sälja kopior. Men då gör Joakim von Anka entré och hotar, i egenskap av skivbolagsboss, med stämning.– Nåd! ber Kalle, och beviljas detta efter att ha intygat att han aldrig mer ska göra om sitt misstag, varpå knattarna bryter itu sin brända cd – ”Hurra! Nu har vi den äkta cd:n – och lugnet lägger sig över Ankeborg.

Du hittar serien här.


Nu har en person anmält serien till konsumentombudsmannen. Anmälaren ser det som allvarligt att serien riktar sig till barn. Han/hon skriver så här i sin anmälan:

Serien kan inte ens med mycket vilja tolkas som något annat än två sidors tjat om att man ska köpa original-cdar, att musik måste köpas för annars svälter artisterna och att man kan råka väldigt illa ut om man piratkopierar trots att skivbolagen är riktigt trevliga och snälla på alla sätt”.

Undrar om anmälaren är Pirat? Fortsättning följer.
Bloggen Bent samt bloggen Gryningsräd. Även Jonas Morian har skrivit om Kalle.

Inga kommentarer: