söndag 13 maj 2012

Alliansen och vice statsminister Jan Björklund står handfallna!

Att få möjlighet att få in ett debattsvar i den konservativa tidningen Borås Tidning är svårt om inte omöjligt ibland. Den här gången har jag försökt att få in ett debattsvar på en debattartikel signerad Jan Björklund och Anna Svalander båda FP. Den ena är partiledare och den andra är lokal politiker i Borås. Deras artikel ,som publicerades den andra maj, handlar om hur bra det är att ungdomar får lägre lön och att de minsann har samma förslag som arbetsmarknadens parter har kommit överens om.
Jag skulle tro att BT resonerar som så här. En vice statsministers debattinlägg skall besvaras av minst en riksdagsledamot och inte en vanlig enkel ersättare i fullmäktige i Borås. Eller vad tror du?

Här är mitt svar till de båda folkpartisterna som BT inte har publicerat. Inskickat den fjärde maj.

 
Alliansen och vice statsminister Jan Björklund står handfallna!


Folkpartisterna, Jan Björklund och Anna Svalander, propagerar i ett debattinlägg den 2:e maj att ungdomar ska ha lägre lön än vad de får i ungdomslön enligt kollektivavtal. 

Innan valet 2006 var arbetslösheten 6,5 procent i Sverige. Då kallade Folkpartiet det för massarbetslöshet. Idag är arbetslösheten 7,9 %. Då, 2006, var arbetslösheten Socialdemokraternas fel, enligt Alliansen. I dag är det, enligt Alliansen, alla andras fel än Alliansens att det råder hög arbetslöshet och att en fjärdedel av alla ungdomar är arbetssökande. I dag kallar inte Alliansens vice statsminister det för massarbetslöshet.

Det är alldeles tydligt att Alliansens och Folkpartiets arbetslinje har totalhavererat. Den enda lösningen på dagens arbetslöshetsproblem de har är sänkt krogmoms. Då, i panik, väcker Folkpartiet frågan om huruvida inte ungdomar måste klara sig på 75 procent av en heltidslön med kravet att jobba 100 %. De vill dessutom ”modernisera” arbetsrätten. Det är nysvenska och betyder att göra anställningen otrygg för alla, likt det var i början av förrförra seklet.

Arbetsmarknadens parter har, klokt nog, träffat avtal om att anställa ungdomar till ordinarie löner men på 75 procent av heltid. De 25 procenten som återstår skall ägnas åt att utbilda ungdomarna. Det är ljusmil från Folkpartiets förslag om sänkta ungdomslöner.

Massarbetslösheten har tagit ett fast grepp om arbetsmarknadsläget och avståndet till full sysselsättning är i dag mycket stort. Då står Alliansen och vice statsminister Jan Björklund handfallna!

Finansminister Anders Borg nöjer sig med att Sverige klarar arbetslösheten och ekonomin bättre än Grekland. Är det en bedrift att vara stolt över, Anna Svalander?

Hade vi haft en arbetslöshet som i Norge, Nederländerna eller Tyskland, i stället för den nästan dubbelt så höga i Sverige, så hade vi också haft många miljarder kronor att satsa på skolan och välfärden. Dessutom hade det sannolikt inneburit att pensionerna inte hade behövt sänkas.


Tomas Gustafson, S

Inga kommentarer: