söndag 24 februari 2008

Äkta Glädje


Upplevde jag, tillsammans med ett hundratal andra Afrika vänner under lördagen, den 23 februari.
Göteborgs socialdemokrater tillsammans med vänner från ABF, Afrika-grupperna samt Palmecenter anordnade ett seminarie om ”Afrikas möjligheter”.

Konferensen inleddes av Anneli Hulthén varefter det blev härligt livsbejakande afrikansk musik med Floid Gumbo-Strandvik & grupp.

En panel, bestående av Laila Naraghi, socialdemokraternas internationella rådslagsgrupp, Ann Linde, internationell sekreterare socialdemokraterna, Joe Frans, ordförande Forum Syd, Jan O Karlsson, f.d. biståndsminister var första punkten.
Laila pratade sig varm om Västsaharas situation, rättvisemärkt kaffe, och Lundin Mining:s kolonialisering i Kongo-Kinshasa-området. Det värsta är att Lundin Mining bidrar till våra pensioner genom att de är representerat i Andra AP-fonden. Hon hade ett upprop till oss alla – Go Global.

Jan O Karlsson berättade om Afrikas historia och nämnde bl.a att ekonomisk tillväxt var viktigt för utvecklingen i Afrika, liksom i alla andra delar av världen.

Ann Linde representerade, strax före jul, svensk socialdemokrati på ANC:s kongress. Hon påminde om att fotbolls-VM i Sydafrika äger rum 2010. Under ANC-kongressen valdes Jacob Zuma till ANC: s nye ordförande. På ANC-kongressen deltog 4 000 delegater från hela Sydafrika: Zuma fick 2 329 röster, Mbeki fick 1 505 röster. På kongressen deltog blott socialistinternationalen, franska socialdemokrater och svenska socialdemokrater från europa.

Slutligen presenterade sig också Joe Frans. Han är ursprungligen från Ghana (och har bl.a bott i Borås), har varit riksdagsman för socialdemokraterna fram till 2006. Han är nu ordförande för Forum Syd. Hans inlägg handlade om att Afrika är kontrasternas världsdel och att Afrika har 54 länder, 6 länder i Afrika har krig eller konflikter just nu, vissa länder är inte större än Småland (Rwanda), ett land kan ha 400 000 invånare, ett annat land kan ha 140 miljoner invånare (Nigeria), många länder har tillväxt och låg inflation, sjukdomar som finns är malaria, tuberkulos och hiv och aids, på 50 år har befolkningen i Afrika vuxit från 200 miljoner till 800 miljoner och att Västsahara är Afrikas sista koloni. I Afrika finns Afrikanska Unionen (AU) som behöver hjälp att utvecklas mer. Att 48 länder i Afrika har fred är hoppingivande för Afrika:s framtid.
Dagen avslutades för min del med Jan Eliasson som bjöd på sig själv i dans tillsammans med Floid Gumbo-Strandvik och hennes grupp. Jan är FN:s sändebud i Darfur och ordförande för socialdemokraternas internationella rådslagsgrupp tillsammans med Margot och han gav sin bild om Afrikas möjligheter.
”Det finns en värld utanför Verona” som yttrades i Shakespeares Romeo och Julia och med detta yttrande som grund påminde Jan Eliasson oss om att världen finns i Sverige och Sverige finns i världen. Han sa vidare att Olof Palme hade sagt ”här går anständighetens gräns” (gränsen mot Sydafrika under apartheidåren), att Robert Mugabe, Zimbabwe hade haft en fru från Ghana (Joe Frans hemland) som hade gått på folkhögskolan Brunnsvik, Dalarna, 1972. Jan Eliasson sa allvarligt att Darfur befinner sig i en tragisk situation, att Tchad har haft ett kuppförsök, att gränslinjen vid Tchad hade dragits med tysk linjal i Berlin 1885 och att Zagawastammen är den största stammen. Vad som är allvarligt är att det finns 130 000 – 140 000 flyktingar, att människor ockuperar andras mark, att öknen breder ut sig: de två senaste åren 8-10 km. 300 miljoner människor i länderna nedanför Sahara har inte tillgång till rent vatten. EU: s budget går till 40 procent till subventioner av jordbruket vilket hindrar Afrikas möjligheter.

Inga kommentarer: