söndag 27 juli 2008

Karadzic och Berlusconi
I Times-Online kan man läsa den spännande och stundtals osannolika berättelsen om hur Radovan Karadzic blev tagen efter 13 år i frihet. Det skulle också vara spännande att läsa berättelsen om hur Carl Bildt kunde missa att fånga Karadizic när han hade chansen.

I varje fall kommer med all sannolikhet ”storyn” att dyka upp på film. Den har alla ingredienser i en spännande Hollywoodfilm.


Italien som är Europas sjuka farbror har fått det etter värre med den största skurken av dem alla. Nu har han utverkat immunitet för sig – vilket var en av anledningarna till att han ställde upp i valet. Silvio Berlusconi anklagas för ett antal olika korruptionsbrott men slipper alltså dem under mandatperioden.

Samtidigt som han gör livet lättare för sig själv gör han livet svårare för andra. Silvio Berlusconi, har sedan han tillträdde i maj, flaggat för hårdare regler mot illegala invandrare. Invandrarna utses allt oftare till syndabockar för än det ena, än det andra i Italien. Silvio är inte olik somliga Sverigedemokrater i sin argumentation.
Nu håller den italienska regeringen på att ta fram lagar som syftar till att minska invandringen, och försvåra för dem som sedan åratal bor och arbetar i Italien. Det innebär bland annat att utlänningar ska kunna dömas till hårdare straff än italienare, samt lättare utvisas.
Italien är ett land med stora ekonomiska problem kännbara för många av invånarna. Medelinkomsterna är låga. Samtidigt har priserna på dagligvaror och bostäder ökat. Det har lett till ett utbrett missnöje. Tillräckligt många satte vid valet i våras sitt hopp till Silvio Berlusconi, trots att han inte visade sig vara en särskilt framgångsrik premiärminister förra gången han hade chansen - snarare tvärtom.
Och det han hittills mest ägnat tid åt är att verka för en stramaure invandringspolitik samt ge sig själv fördelar, snarare än att lta itu med de stora strukturproblemen, som påverkar landets ekonomi.


Andra som skriver om Karadzic är svensson, Carl Bildt, ingemars blogg. Berlusconi skriver även Christina Meltin Westerlund, Marcus Svensson och Monas blogg.

1 kommentar:

Tobias Lindgren sa...

Du anser alltså att det inte finns problem med vissa invandrargrupper i Italien, eller? På vilket sätt skulle Berlusconi inte har varit en lyckad premiärminister? Tydligen är han bättre än Prodi, annars hade han troligen inte omvalts.