torsdag 14 maj 2009

De spelar ett högt spel!
Med 28 miljarder skulle Maud Olofsson rädda den svenska fordonsindustrin men pengarna ligger fortfarande i tryggt förvar på näringsdepartementet. Ibland får jag för mig att hon bara spelar ett högt spel med svenska löntagare, ett spel för gallerierna. Många menar att det är ett praktfiasko.
Den moderatstyrda regeringen nekar lånegarantier till Volvo vilket har jagat Volvo att be om garantierna från den Belgiska regeringen istället.

Volvo Personvagnar förhandlar med Belgien efter att ha fått nobben av svenska regeringen. ”Det verkar som om regeringen tar sin hand från bilindustrin, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.– Eller också bryr den sig inte”.

Det är självklart att Volvo kanske drar sig mer mot Belgien om de är mer positiva till att hjälpa Volvo. I framtiden kanske vi kommer att säga belgisk fordonsindustri istället för svensk fordonsindustri.

Tacka Maud för det!


Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Vägvalet i Borås är överens – kommundelsnämnderna ska inte vara kvar. I det är de eniga och bryr sig inte om givna löften att komma överens över blockgränserna. Ett handslag betyder inget längre. Centerns Kerstin Hermansson säger att tiderna förändras. Vi inom socialdemokratin lär oss den hårda vägen att inte lita på den borgerliga pakten i Borås.
Tanken med kommundelar var att medborgarna skulle få närmare till sina beslutsfattar. Att de skulle vara grannar och bekanta med politikerna och träffa dem i Konsum eller Ica. Och så är det med de socialdemokratiska politikerna men de borgerliga politikerna har konsekvent förstört den idén genom att inte placera sina politiker i den nämnd som ligger där de bor.

Det är däremot bara naturligt att Det nya Centerpartiet överger sin ideologi om decentralisering. De överger ju alla andra av sina hjärtefrågor.

Det är också intressant att Moderaterna, Folkpartiet och Vägvalet har varit emot kommundelsnämnderna från början och i stort sett samma personer som var emot från början är med att rasera det.

Den Borgerliga majoriteten i Borås är inte att lita på. De löften som de givit oss socialdemokrater sviker de. Ett bärande argument från majoriteten är att ändra organisationen i Borås på grund av att likabehandling mellan kommunens medborgare inte fungerar med kommundelsnämnder. När man läser de gamla protokollen från revisorenas utvärderingar går det att finna att det inte fanns en fungerande likabehandling tidigare när Borås hade facknämnder.


Men det värsta är att majoriteten nu spelar ett högt spel och helt kör över de anställda i kommunen och försätter dem i oro för att förlora sina arbeten. Majoriteten bryr sig troligen inte. De anställda kommer naturligtvis att göra allt för att få ny sysselsättning. Kommundelskontoren och nämnderna kommer under tiden att för ett och halvt år vara sk "Lame Ducks".


Tack för det Ulrik, Morgan, Karl-Gustav, Kerstin och Martin.