tisdag 11 januari 2011

Kulturskymning!


När H C Andersen firades i Danmark 2005, 200 år sedan han föddes, satsade danskarna minst etthundra miljoner på att högtidhålla landets store sagoberättare.


När Linnéårat firades, 2007, satsade Perssonregeringen minst 27 miljoner för att högtidhålla den berömde botanikern.

- Det är få personer som betytt så mycket för den kulturella utvecklingen i Sverige som August Strindberg, främst som författare men också som bildkonstnär. Han var också en sann europeisk intellektuell och hans verk uppmärksammas fortfarande i många andra länder. Därför är det viktigt att samordna aktiviteterna under 100-års jubileet så att de får största möjliga genomslag, både här hemma och utomlands, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.


Det är med tanke på hennes ord förvånande, förbryllande och inte minst upprörande att hon enbart är beredd att satsa 200 000 kronor på att uppmärksamma hundraårsjubileumet sedan August Strindberg dog 1912.

200 000 kronor får du betala för en någorlunda bra ny bil. En etta om 25 kvadratmeter i Stockholms innerstad är det inte att tänka på för den summan.

Det är helt enkelt en skamligt låg summa för att högtidhålla den störste författaren i Sverige.


Kulturministerns politiskt sakkunnige låter meddela att regeringen gör andra prioriteringar.


Björn spekulerar om det är Strindbergs rykte som kvinnofientlig som gör att så lite satsas. Även Alliansfritt Sverige uppmärksammar den kulturskymning som Lena Adelson Liljeroth är ansvarig för.

Inga kommentarer: