torsdag 20 januari 2011

Succé? Tveksamt.


Jag bara måste bemöta kommunalrådet Annette Persson (M) som påstår att ROT och RUT subventionerna är en sådan succé. Hon baserar sin analys på en partsinlaga från Företagarna.


Vilken bransch överhuvudtaget skulle inte blomstra om man fick 13 miljarder årligen i statliga subventioner. Det gäller ROT-avdraget. Men inte ens en ideologiskt färgad godmodig bedömning av hushållsnära tjänster kan beteckna reformen som en succé att så få ( 1,47 % av Sveriges befolkning) har nyttjat RUT avdraget. Jag behöver naturligtvis inte påpeka att det inte är den ensamstående mamman eller pappan som nyttjar subventionen. 1,3 miljarder subventionerades för städning, läxhjälp mm. Ett stort antal av de jobb som skapas via det är deltid.

Med samma slags mattematik som Företagarna använder sig av så har det skapats 47 heltidstjänster inom de hushållsnära tjänsterna i Borås – inte 262 som Annette anger. 47 heltidstjänster under förutsättning att de inte fanns några tidigare. Eftersom jag har besökt några av de företagen som sysslar med städning så vet jag att de stora företagen hade personal anställd redan innan ”reformen” infördes.

Nästan i alla andra sammanhang hyllar moderaterna marknadsekonomin men inte när det gäller i dessa branscher. Där skall över 14 miljarder av våra gemensamma resurser gå till ett antal människor som anser att de inte har råd att betala för tjänster till det verkliga priset.

Hur mycket välfärd tror du, Annette, att vi kan skapa med 14 miljarder ytterligare. Det vore också intressant att få din åsikt om eventuellt ROT avdraget i en högkonjunktur med en ev. fastighetsbubbla framför oss, helt enkelt bidrar snabbare till en fastighetskris? Vilka effekter för samhället innebär det att ett antal personer och företag har gjorts beroende av att samhället behåller subventionerna.
Det finns andra branscher där det existerar svarta arbeten t.ex. bilverkstäder, frisörer, restauranger och fler. Tycker du Annette att vi konsumenter även i dessa branscher skall få tjänsten med subventioner från övriga skattekollektivet? Med Företagarnas logik är det ren vinst för staten.

Subventionera mera – tjäna mera! Låt andra betala hälften.

Inga kommentarer: