fredag 2 mars 2012

Rehabiliteringskedjan var fel från start.

Funderar på vad som är värst.

Är det värst att socialförsäkringsministern, Ulf Kristersson (M),  har obstruerat gentemot riksdagen? Eller är det värst att det nu påstås att det inte blir någon skillnad om det återgår till den gamla ordalydelsen?

Vad då ingen skillnad! Ingen skillnad för vem då? Sjuka fick inte vara sjuka efter en godtyckligt satt tid på 180 dagar. De skulle söka arbete, vilket för många var orimligt. En del fick dispens men många tvingades göra det omöjliga.

Socialförsäkringsminister hävdar att det inte blir någon skillnad. Ändå vägrade han trotsigt i över ett år att följa riksdagens uppmaning. Nu har han backat och aviserade under torsdagen en ny proposition.


Som Ylva Johansson säger på fejjan:
"Häpnadsväckande nog beskrivs denna förändring idag av regeringen som att det "blir ingen skillnad". Det är klart att en regelförändring som fick mycket stora konsekvenser när den infördes också får motsvarande konsekvenser när den återställs."

Skillnaden är definitivt viktig och betydelsefull för dem som drabbats av att man har utgått från en fiktiv arbetsmarknad och inte en verklig.

Det värsta är nog att själva bedömningen är så rättsosäker. Begreppet "arbetsförmåga" är så vid att det kan hamna hur som helst. Nu ska Socialstyrelsen och Arbetsförmedlingen utveckla ett "arbetsförmågebedömningsverktyg". Phuu - ett sånt ord! Utöver det ska regeringen presentera ett nytt arbetsförmågebegrepp 2013.Det är ett steg framåt att människor inte längre behöver prövas mot en fiktiv arbetsmarknad utan mot en verklig arbetsmarknad. Men sjukförsäkringssystemet behöver moderniseras med höjt tak, rättssäkert bemötande och det behövs en struktur på rehabilitering som fungerar. Och det är förfärligt att regeringen har förhalat och obstruerat under tiden som människor har tvingats till den djupaste fattigdom.
Dagens Arena har listat alla regeringens pudlar vad det gäller sjukförsäkringen.
DalaDemokraten , Vf , Västerbottens folkblad , AB ,


Martin Moberg , Röda Berget , Högberg ,
De som går i försvarsställning hittas här , här , här ,

1 kommentar:

Anonym sa...

"Så vill s halvera antalet sjukdagar till -08"
(Ref. från Ekot 2002)

– Om man inte sätter upp den här typen av mål, då kommer det inte att ske några stora förändringar, sade socialförsäkringsminister Ingela Thalén på fredagen.

- Partiet vill kräva intyg från en andra läkare efter 60 dagars sjukskrivning.

Det var alltså S som tog initiativet att se över sjukskrivningarna från första början.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=104871

Dubbelmoralen är TOTAL.