torsdag 30 augusti 2012

Jag jublar inte ännu!

Mycket tyder på att Anders Borg blev överkörd av sina Alliansvänner eller kanske han helt enkelt såg ljuset i Tunneln. Han har troligen inte ändrat sin inställning till järnväg!  I varje fall lämnade hans chef Fredrik Reinfeldt beskedet att regeringen lägger pengar på järnvägen.

Främst satsar de på spår mellan Järna och Linköping men det ska vara snabbtåg till en kostnad av 30 miljarder på trettio år. Dessutom ska regeringen ge resurser på den första delen (fem miljarder) för att bygga dubbelspår mellan Göteborg och Borås. Byggstart 2020 och klart 2024 för sträckan Göteborg - Bollebygd inte till Borås ännu. Skall noteras att Bollebygd leds av Moderater. Men märk väl att det är fråga om snabbtåg inte höghastighetståg och att ingen talar om Götalandsbanan. Så än så länge ser regeringen inte möjligheterna i att Göteborgare kan åka till Borås.
De knycker dessutom de rödgrönas vallöfte från 2010 men då utan höghastighetståg. Triangulering kallas det visst för.

Moderaten Jan Ericsson lättar på förlåten och avslöjar det taktiska spelet:
"Inga av de 55 miljarderna är säkra pengar - de är ett smart sätt att vrida argumenten ur händerna på oppositionen".

Det är ett misstag av regeringen att inte satsa på höghastighetsbanor när de nu ämnar bygga ut. Höghastighetsbanor är modernt, snabbtåg kommer att vara ohjälpligt omodernt när de har byggts färdigt.
Vi får vänta till senare i september för att få reda på finansiering. Jag jublar faktiskt inte innan jag vet mer. Trafikverket har tex begärt mer än dubbelt vad regeringen har avsatt till underhåll. Vad som sas av Alliansen så kommer inte ens höjningen av underhållet på 1,7 miljarder/år att gälla 2013. För 2013 blir det noll kronor i ökade infrastruktursatsningar på järnväg.

Men frågan är hur stort reformutrymme det finns. På onsdagen lämnade Konjunkturinstitutet sin bedömning över framtiden för Sverige. De har sannerligen en betydligt svartare syn på Sveriges framtid än vad Anders Borg presenterade häromdagen.De säger att om Borg brassar på nu så finns det troligen inget reformutrymme framöver 2015 och 2016 tex vid ett regeringsbyte. Med den insikten är det gåtfullt att regeringen nu har hittat pengar att satsa. Men det ska väl som Jan Ericson säger uppfattas som taktik. Det är två år kvar till valet och regeringen Reinfeldt behöver visa sig handlingskraftiga.

Kort sagt finns det all anledning att vänta med applåderna tills det visar sig hur mycket löftena är värda.


GT , VF , Allehanda ,
Debattartikel från Catharina Elmsäter-Svärd låter oss ana att de flesta av oss som är över 60 år aldrig kommer att få uppleva Götalandsbanan- kanske inte heller våra barn.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att hitta på falska citat om sina motståndare är inte så snyggt. Det du påstår att jag har sagt har jag definitivt inte vare sig sagt eller skrivit!

/Jan Ericson