onsdag 8 augusti 2012

Mer än lovligt populistiska och därmed föraktfulla!

Ibland får Centerpartiet för sig att de inte sitter i regeringsställning och tar för sig med högst populistiska uttalanden. Centerpartiets ledning, Anders W Jonsson, tar nu avstånd från vad man kallar "elefantkyrkogården". Den består av en samling avpolletterade generaldirektörer.

Men även Generaldirektörer ska ha ett mått av arbetsrättsligt och rättsligt skydd. De har ett avtal med staten på ett visst antal år och skall naturligtvis ha det som avtalet ger dem. Det är enbart då det kan fastställas ett brott som förlust av förmånerna kan göras. Det är faktiskt inte mer annorlunda än att det måste finnas sakliga skäl för att avskeda en sjuksköterska eller en svetsare. Om Arbetsgivaren brister i de avseendena får man ett skadestånd på upp till 36 månaderslöner dvs så lång tid som Christina Lugnet har kvar på sitt förordnande.

Det är ett skydd mot illvilliga ministrars försök att bli av med självständiga generaldirektörer. Ministerstyre är vanligt förekommande i andra länder. Jag tycker inte att det ska vara det i Sverige.

På elefantkyrkogården finns i dag sammanlagt sju tidigare generaldirektörer. Regeringen har redan 2010 tillsatt en utredning för att se över verkschefernas förmåner, vilket naturligtvis Centerpartiets företrädare är väl medvetna om.

Det kan finnas vitt skilda skäl till att en verkschef blir "avskedad". Bo Bylund, tidigare verkschef vid Arbetsförmedlingen, blev helt enkelt kickad eftersom han var Socialdemokrat och Sven-Otto Littorin inte ville ha kvar honom på den posten och förre DO:n Katri Linna eftersom hon inte var helt lojal mot regeringen. Och entledigandet av Anders Nordström (GD på SIDA) var inte ett avsked, utan en politisk arkebusering gjord av Gunilla Carlsson eftersom Nordström var kritisk mot hennes förda biståndspolitik.Men har även Christina Lugnet som genom att inte vara insatt i verkets ekonomi misshushållat verkets pengar blivit entledigad. Det var naturligtvis inget förvånande.

Med risk att få många mot mig så hävdar jag att det inte är "frälsarregler" som Centerpartiet hävdar utan ett skydd mot ministerstyre. Jag ser fram mot vad som kommer fram i utredningen men jag tror inte att de rättsliga reglerna i ett anställningsavtal ska tas bort. Då får vi enbart räddhågsna verkschefer.

Centerpartiet låter, i sitt opinionsmässiga krisläge, ändamålen helga medlen. Men nu går de över gränsen och utnyttjar folks vrede för sina egna grumliga syften. Det är inte seriöst. Jag tycker nog att Centerpartiet, som sitter i regeringsställning och inom det samarbetet kan vidta åtgärder, är mer än lovligt populistiska  och därmed föraktfulla.

BT , DN , Aftonbladet, SvD

1 kommentar:

Anonym sa...

Visst kan man tala om ett frälse när de får mellan 90 och 150 tusen kr i månaden under 36 månaders tid på att göra ingenting. Ytterst få vanliga löntagare tilldelas 4-5 miljoner och tre års ledighet när de avskedas. Däri består frälset. D v s att man har förmåner som väsentligt skiljer sig från den vanlige arbetstagaren. Sedan kan man vara för dessa stötande ojämlikheter - som du - eller emot som jag (och många med mig).

// Jan