onsdag 24 juni 2009

BT har en väl utvecklad förmåga att hitta moderata Sossar.

BT ägnar sig idag återigen åt en av sina favoritsysselsättningar. Att gräva upp tidigare socialdemokrater som ska propagera för borgerliga idéer. Inte minst syns det i valet av Socialdemokratiska krönikörer. Jag saknar Åsa Westerlund som krönikör. Blev hon lite för mycket socialdemokrat i BT:s smak?

Jag har bara hört talas om Per Borg genom borgerlig media. Han var visst statssekreterare i Försvarsdepartementet under 1980-talet, men har vad jag vet inte funnits i några centrala socialdemokratiska kretsar under de senaste 20 åren. Han agerar på egen hand i periferin av den socialdemokratiska rörelsen. Ändå vill borgerlig press gärna beskriva honom som någon slags socialdemokratisk tänkare av tyngd. Det finns plats för Per Borg i det socialdemokratiska partiet men det gör honom inte till någon slags tongivande tänkare bland oss.

Per Borg har ämnet välfärd och att betala detta med privata lösningar - försäkringar – som sitt specialområde. Han har tidigare propagerat för att ändra den svenska modellen för välfärden till en mer USA baserad modell. Och nu återkommer karln.

Vi måste själva betala en del av välfärden lyder en av rubrikerna i Per Borgs rapport ”Välfärdens långsiktiga finansiering”.
Jag gör det redan, varje månad. Det kallas skatt.

Per Borgs syn på välfärdens finansiering är borgerlig. Den handlar om ett regimskifte där vi går från välfärdssystem till grundtrygghetssystem. Allmän skola och sjukvård blir i ett sådant system på en basnivå, och så får medborgaren köpa till saker för att höja kvaliteten. Det har gjorts förut, alldeles för ofta och på alldeles för många platser och alltid med resultatet klassklyftor. Utbildning och vård är bland de viktigaste verktyg vi har för att arbeta emot klassamhället. En människas hälsa och utbildningsnivå är onekligen bland de tydligaste klassmarkörerna.
Den moderststyrda regeringen ägnar sig åt någon slags omvänd Robin Hoodprincip. Ta från de fattiga och ge till de rika. Den politik vi har sett från högerregeringen handlar om ideologi. Det är detta som Per Borg gör sig till budbärare av.

Jag är emot moderatstyrda lösningar. Därför tycker jag att vi alla gemensamt ska betala den gemensamma välfärden.

Per Borgs rapport publicerad hos ESO hittar du här.


Knapsutblogg, Samma skit- här som där, Peter Andersson. Är några få av alla exempel på bloggare som skriver om Per Borg.

Inga kommentarer: