fredag 25 december 2009

Även journalister har politiska uppfattningar.

Per Gudmundson som är ledarskribent på Svenskan ondgör sig idag över att så många journalister är Miljöpartister. Var fjärde enligt en undersökning från 2006. Gudmundson tror sig veta att mer än varannan journalist sympatiserar med MP. Konspirationer verkar ligga i tiden och Gudmundson sällar sig tydligen till den skaran. Han menar att pga. att det finns så många journalister som är miljöpartister så granskas inte heller deras politik. Det tycker han är orättvist.


”Forskarna kunde uppmäta att journalisterna i 82 procent av fallen valde en nyhetsvärdering som överensstämde med deras egna politiska grunduppfattning. I drygt fyra fall av fem väljer alltså en journalist den nyhetsvinkel som stämmer med den egna ideologin”.

Den undersökning som Gudmundson åberopar visar också att en majoritet av de ekonomiska och politiska journalisterna har borgerliga preferenser. Det ”glömmer” han att nämna.

Jag läser svd varje dag och jag kan konstatera att den tidningen inte granskar regeringens politik speciellt mycket. Och det borde väl en dagstidning göra. Däremot granskar den tidningen i stort sett enbart rödgrön politik – trots att vi tyvärr inte sitter i regeringsställning.
Samma trend uppvisar de borgerligt färgade tidningar som jag läser.Andra som skriver om massmedias enfald är bl.a Peter Högberg, Peter Andersson, Röda berget och Johan Westerholm. Du kan alltid läsa vad som skrivs på Netroots.

3 kommentarer:

Per Carlsson sa...

Intressant! Jag har också uppmärksammat att en amnärkningsvärd tonvikt läggs på att granaka oppositionen i stället för att redogöra för och ha synpunkter på vad makten gör.

Per

Tord Oscarsson sa...

Pressen måste ha full frihet under de tryckfrihetslagar som gäller. Per Gudmundsson snack om journalisters sympatier ter sig töntiga. Under kort period har jag jobbat på tidning.Det handlade om att söka allt skrivvärt för att fylla en tidning varje dag. Jag var ung sosse men hade aldrig en tanke på att skilja ut sånt som inte fördelaktigt för oss. Fokus var - vad är värt att berätta, vad vill folk läsa.Politiskt tyckande fick ledarsidan fixa.

Mahamed Ali Abdi sa...

Jag håller med Per Gudmundsson. Ingen som granskar klimatförandringarna med kritiska ögon blir framsläppta.

Det är Co2 som är det onda och därmed punkt. Det hela har nästan blivit som en religion man inte får kritisera likt kristendom, judemdom och islam.

Men visst. Tidningar ska granska alla partier lika mycket. Oavsett vad deras åsikter är om de olika partierna.