onsdag 16 december 2009

Är Centerpartiet snart historia?


Efter de senaste opinionsmätningarna leder vi tillsammans med Vp och Mp skyhögt över borgarna. Det har fått Reinfeldt att bli något bekymrad. Han tror dock att det ska rätta till sig nu när han inte längre behöver bekymra sig över Europas framtid utan kan ägna all sin tid till Sverige. Han kanske har rätt och det kommer att presenteras många mätningar innan valet. Så det finns anledning till viss ödmjukhet.

Därför tänk Fredrik Reinfeldt och tänk hybris. Ena dagen jämför han sig med Tage Erlander och andra dagen är han frälsaren.


Det är uppenbart att svensken nu förstår att borgarnas berömda jobblinje inte fungerar trots att de lånar till skattesänkningar till dem som har jobb. Det är också uppenbart att svensken inte köper borgarnas cynism när det gäller nedmonteringen av välfärdssystemen och deras utsorteringskedja.

Men det parti som verkligen har förlorat väljare är Centerpartiet med Maud Olofsson. Partiledaren har brutit traditionen av att Centerpartiet har varit ett mittenparti som inte har sprungit ned sig för att samarbeta högerut. De har snarast velat vara obundna av blocktänkandet. Nu vill de konkurrera med de högerpartier som redan finns och dessa är minst ett eller två för många. Det är klart att centern tar stryk. I Älvsborg Södra är de inte längre ett parti på ca 10 % utan de är ett litet parti på ca 3 %, enligt SCB.
Det känns som att de inte är det minsta oroliga över att Sverigedemokraterna i mätningar är större än Centerpartiet och att Maud Olofsson aldrig har upplevt ett framgångsval som partiledare.

Vad säger ledande Centerpartister i Borås? Vad säger Kerstin Hermansson och Mats Brandt? Överlever partiet valet 2010?

Ps
Vilket djur kommer du att tänka på när Centerpartiets partisekreterar Anders Flanking skriver debattartikel på Newsmill?


Rätt svar är Strutsen!


1 kommentar:

Mahamed Ali Abdi sa...

Vi får hoppas på att de åker ur. Tillsammans med KD. . . Underbart =)