lördag 12 december 2009

Avsluta provanställningen!

Allianspartierna, förutom de ännu nyare Moderaterna, är tydliga i sina ambitioner att försämra arbetsrätten (de kallar det för att modernisera). Senast har Göran Hägglund menat att vanliga människor ska ha längre provanställning när de börjar ett nytt jobb. Hans problem är som vanligt att han inte vet vad han talar om.


Hägglund hävdar att de nuvarande reglerna med sex månaders provanställning " leder till att om man inte säger upp efter tre månader så blir man sittande med en person man anställt".

Det är helt enkel förbannat dåligt att inte ta reda på fakta innan han uttalar sig. Vad har mannen för politiska sekreterare! Den som vill bryta en provanställning lämna besked om detta ”senast vid prövotidens utgång”. För arbetsgivaren gäller (31§) att sådan underrättelse ska lämnas “minst två veckor i förväg”. Missar arbetsgivaren tvåveckorsregeln gör man sig skyldig till ett formfel, men det är fortfarande provanställningens sista dag som gäller för underrättelsen.Provanställning ska främst andvändas i samband med att ungdomar får sitt första jobb. Men det används istället frekvent av arbetsgivare för att slippa göra ett grundligt rekryteringsjobb. Kort sagt det missbrukas hej vilt. Detta vill Alliansen uppmuntra.Nu har Alliansen haft provanställning alltför länge. Säg upp dem senast den 19 september 2010.
Christian Valtersson lliskriver också om fenaomenet Göran Hägglund.

Inga kommentarer: