onsdag 3 februari 2010

Istället för att snacka om sjuka och arbetslösa...

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) vill att en ny regerings statminister och övriga ministrar skall utfrågas offentligt på samma sätt som EU-kommissionen utfrågas och grillas av europaparlamentet. Hon anser att det ska göras eftersom regeringen och ministrarna inte har angett vilka intentioner de har. Men snälla rara har inte ett val genomförts innan en ny ministär tillsätts.

Hon anger själv att en sådan offentlig grillning skulle för att bli verklighet innebära att en förändring av grundlagen måste göras men oavsett detta undrar jag över till vilken nytta hennes reform skulle ha. Skulle riksdagens majoritet fälla en minister och därmed hela regeringen? Tillåt mig tvivla. Förslaget är säkert ställt för att profilera Wikströms egen person.

Denna profilering av sin egen person som denne folkpartist ägnar sig åt torde vara hennes ensak men hon verkar inte ha tänkt igenom det hela. Men om jag säger att kommissionen inte är vald genom val utan genom att respektive regering utser sina kandidater såsom tjänstemän så verkar det mer rimligt att parlamentet ska ha möjlighet att intervjua kandidaterna som vilken anställningsintervju som helst. Men snälla rara Wikström det är inte samma sak med en regering som är vald i ett allmänt val.

Jag förstår att för en folkpartist gäller ”en tanke en handling” utan reflektion där i mellan.


Bengt Silfverstrand har också skrivit om denna poppulist.

1 kommentar:

Henric sa...

Har du läst hela artikeln? Wikström föreslår inte att riksdagen ska kunna fälla en kandidat. Dessutom skulle det inte krävas några grundlagsförändringar för att genomföra det hon föreslår. Hennes förslag är mer en öppen frågestund, snarare än en offentlig utfrågning.

Bara för att det hållits ett allmänt val, är det inte lätt att som medborgare veta vilka som blir ministrar i en regering. Framförallt nu när regeringarna oftare består av flera partier.