tisdag 21 december 2010

I Berlusconis fotspår!

Att staten granskar nya programidéer hos public service och dessutom låter konkurrenter tycka till om idéerna är inte vad man kan begära av ett demokratiskt land.
Genom beslutet frångår regeringen och riksdagen den tidigare inriktningen om att public service ska ha en långtgående frihet i allmänhetens intresse.

Så här säger SR:s vd Mats Svegfors:

"– Radio- och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att dröja tre fyra månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den"

Jag kan inte undgå att känna att regeringen lagt sig platt för de kommersiella mediebolagen. Exempelvis SVT Play hade förmodligen inte fått genomföras om reglerna funnits. Den helt massiva lobbyverksamheten från främst TV4 har därmed lyckats till förfång för allmänheten.

Varför denna faiblesse för reklam från den public service hatande alliansen?
De svenska TV-tittarna och radiolyssnarna förtjänar en bättre regering.

Här kan du läsa två som tycker som jag, Bo Widegren och Martin Moberg.
Det kan ju också, för jämvikten, vara intressant att läsa en folkpartists argument varför det är bra med förhandsgranskning, Mikael Ståldal.

Inga kommentarer: