tisdag 21 december 2010

Trygghet eller otrygghet för alla?

Regeringen importerar en utredare från Frankrike, Pierre Cahuc, för att se över svensk arbetsrätt. Någon som är förvånad över att han kom fram till att skrota turordningsreglerna?

Enligt utredaren bör turordningsreglerna avskaffas och ersättas med differentierade arbetsgivaravgifter. Så att ju fler som sägs upp ju högre blir arbetsgivaravgiften. Och så att kostnaden blir högre ju längre den uppsagde arbetat. Arbetsgivaren får säga upp vem han vill och rapporten anger inte om arbetsgivaren behöver ange varför.
Arbetsgivarens kostnad ska också vara oberoende av anställningsformen. På så sätt ska arbetskraftens tudelning undvikas. Det ska alltså kosta lika mycket att säga upp en visstidsanställd som en tillsvidareanställd som arbetat lika länge i företaget.
Slutsatsen är då att det inte är aktuellt att minska antalet giltiga visstidsanställningar och därigenom göra fler människor trygga. Syftet är istället att göra alla människor lika otrygga. Det är den moderatstyrda regeringen som har gett företagen möjlighet till det ökade antalet visstidsanställda.

I forskningsrapporten om svensk lönebildning sägs naturligtvis inget om lönebonus och löner i sexsiffriga belopp och svenska VD:s och deras förmåner. Däremot kommer professor Nils Gottfries från Uppsala universitet på den kreativa idén att varför inte införa en gammellön. Vi har ju ungdomslöner gubevars. Äldre över 55 år producerar inte lika mycket och borde därför inte ha lika hög lön som andra i likvärdigt yrke. Löneökningen har legat på 4 % i snitt sedan 90 – talet. Det är för högt enligt professorn. Äldre och yngre borde avstå lön och därmed minska löneökningstakten!
Behöver jag säga att den arbetsrättsliga lagstiftningen behöver gå en helt annan väg med mer av trygghet och mindre av otrygga visstidsanställningar och timtid. Det borde LO hålla med mig om eller hur?

Man kan bara önska att julen redan nu manar professorn till eftertanke.


Läs mer på Marios blog, Leinos blog och även från Kaj Ravinge.

Själv lär professorn bli äldre, om han har tur, och då ändrar han förmodligen uppfattning.

Marika Lindgren Åsbrink skriver mycket initierat om tillväxt och att S historiskt varit bäst på det.
Lena Sommestad skriver som vanligt mycket bra om Primegate.

1 kommentar:

Anonym sa...

Har du sett den här siten?

http://komigenlena.nu/

Kanonbra tycker jag!