tisdag 3 januari 2012

Ordna arbetsmiljön - så jobbar folk längre!

Ulf Kristersson (M) regeringens socialförsäkringsminister verkar ha fastnat för enbart höjd pensionsålder för att få ut fler arbetade timmar. Skälet till det är helt enkelt för att kunna bibehålla den välfärd som vi är vana med. Det är alla partier överens även Socialdemokraterna.

"Vi menar allvar med att vi tänker höja pensionsåldrarna, det finns ingen återvändo ... om vi ska leva längre och inte sätta av en mycket större del av vår disponibla inkomst till framtida pensioner", deklarerade han i en intervju för DN den 19 oktober.

Han menar att inriktningen ska vara höjd gräns då vi tidigast får gå i pension, från 61 år till kanske 63 år. Han kan också tänka sig att den övre gränsen kan höjas från 67 år till ev 69 år. Går man på det första kommer många att slås ut eftersom de som har fysiskt tunga jobb i många fall inte orkar ända till 63 år.  Om den övre gränsen används så skapas större ojämlikhet genom att skillnaderna mellan bra och dålig pension blir större.
Men det är ännu värre enligt den moderaternas pensionstalesman, Lars -Arne Staxäng,  som säger att:

" Vill man göra en rejäl reform tror jag att man måste titta på alla tre åldersgränserna"

Ingenting är vunnet om höjd formell pensionsålder resulterar i ökade ekonomiska skillnader och att fler avslutar arbetslivet som långtidssjukskrivna.

Det är självklart att politikerna ska underlätta arbetslivet så att den faktiska pensionsåldern höjs genom att människor orkar arbeta längre tid. Men vad görs? Alliansregeringen har skalat av arbetsmiljöverket sin potens och de har enbart bidragit med smily´s. Alliansregeringen har inget verkligt verktyg mot massarbetslösheten. De har inte ens en vision om full sysselsättning. De är ju mot visioner, gubevars!

Se först och främst till att människor har arbetsmiljö och drägliga arbetsförhållanden så att de orkar att jobba fram till 65 år så ordnar det sig. Sedan kan vi snacka andra pensionsåldrar.
GP 
DN ,Expressen ,

Thomas Eneroth (S) ,

Inga kommentarer: