onsdag 4 januari 2012

Valfrihet? Är jag blåst igen?

Ökad valfrihet?? Betyder det att fler företag ska sko sig på mig? Betyder det att jag måste vara ännu mer på min vakt för företag som försöker lura mig?

I dag har Borås Tidning en ledare om den reform som Göran Hägglund (KD) har prackat på oss- nämligen att det ska konkurreras om  mediciner.


Tre argument användes för att rösta igenom reformen.
  1. Att monopol enbart finns på Kuba och i Nordkorea. Ett fullkomligt idiotiskt argument.
  2.  Att priserna skulle bli lägre. Någon som märkt det - räck upp en hand.
  3.  Att fler apotek skulle öppnas i glesbygd.


Vi som var kritiska mot reformen när den infördes varnade då för att riskkapitalister inte var intresserade av att upprätthålla servicen i glesbygden. Riskkapitalister har inte ett samhällsintresse utan de har intresse av att tjäna pengar på oss. Men istället för att kritiskt granska hur apoteksreformen har gått till skyller BT på den s.k mackdöden som förmodligen i BT:s värld är Socialdemokraternas fel. Antalet apotek har ökat men det är i de centrala delarna av storstäderna.

Det enda som uppnåtts med reformen är att det enbart är Kuba och Nordkorea som har apoteksmonopol nuförtiden. Ett rätt utav tre är kanske inte så dåligt. Tack för kaffet!

Har reformen fått någon annan effekt. Visst arbetsmiljön och kundsäkerheten är försämrad. De som har betalningsanmärkningar har svårare att få ut sin, kanske livsviktiga, medicin. Tillgängligheten för receptbelagd medicin har kraftigt försämrats då inte apoteksföretagen samarbetar sinsemellan. Trots det kallar BT reformen för en reform i välfärdens tecken.

Dock inser BT problemen men väljer att kalla dem för barnsjukdomar:

"Men reformen har barnsjukdomar. Den nya branschen har lockat till sig mindre seriösa aktörer. På sina håll har man sett genom fingrarna med kompetens och lämplighet vilket ökar risken för felbehandling."

Inse att den del av befolkningen som hade god tillgång till apotek innan reformen har fått ännu större tillgång till apotek. På Allégatan i Borås är de så många att man nästan snubblar på dem.

 Ulf-Peder Olrog insåg redan på femtiotalet att det fanns "oseriösa aktörer".





Göran JohanssonLars Bjurström , Alliansfritt Sverige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ulf Peder Olrog är skön! Han var långt före sin tid. Aldrig kunde han väl ana att det nu går att köpa "grötkorvar". :-)

Apotekens öde är så tragiskt att jag knappt finner ord. Det grasserar många "Barnsjukdomar" i Sverige numera!
/Anita