lördag 28 februari 2009

Krisen går inte att göra något åt- eller?


Nu faller svensk ekonomi som en sten. ( Bilden kommer från Aftonbladet). Trots det så förefaller det bli en spännande kamp till valet 2010. Den som är intresserad kan följa utvecklingen vad det gäller opinionen till höger på min blogg.

För när det gäller regeringen Reinfeldt så för de en klassisk högerpolitik i den kris som vi har. De menar att marknaden skall fixa det hela. Just den marknad som har skapat krisen.
De chansar på att svenska folket inte synar deras bluff. När de säger att de har ett superkrispaket så är det just en bluff. Dock verkar det som att de flesta går på bluffen och inte synar deras kort.

Hur ser det ut med stödet till fordonsindustrin i en omvärldsjämförelse?

Frankrike ger 68 miljarder i lån till fordonsindustrin för att utveckla miljöbilar. De ger också 13 miljarder till underleverantörer och 2,5 miljarder i skrotningspremie.

Italien ger 900 miljarder till tillverkningsindustrin däri ligger fordonsindustrin.

Spanien ger 45 miljarder till fordonsindustrin. De ger även 13,6 miljarder i lån till bilköp med mera.

Tyskland ger 17 miljarder direkt till fordonsindustrin och 10 miljarder på FoU. De ger även miljöpremie på max 28. 000 kronor per bilägare.

Listan kan göras lång. Vad gör då Sverige?

Sverige ger 20 miljarder i lånegarantier i Europeiska investeringsbanken. Det skall räcka till all industri och de tror att vi i Sverige skall få hälften av de 40 miljarder som finns. Men de anser att SAAB är för dåligt skött för att få lånegarantier. De ger 5 miljarder i undsättningslån främst till underleverantörer. 3 miljarder skall satsas på ett företag som skall arbeta med fordonsutveckling. Det har vi ännu inte sett. Sverige tar också bort miljöpremien tvärs emot andra länder.

Anders Borg slår meterologiska dunster i svenskarna. Han sällar sig till väderpratarna eftersom han menar att vädret kan man inte göra något åt. Men han och Reinfeldt kan göra något åt krisbekämpningen det visar med eftertryck vad andra EU-länder gör. Det kan också visas på en annan ledd.

När Anders Borg säger att Sverige har ett superkrispaket så kan även det jämföras med övriga länder i Europa och med USA. Jämförelsen bygger på procent av BNP.

USA 5,0
EU 1,2
Tysk 1,4
IMF 2,0
Sverige 0,4

Inte mycket till superpaket – eller hur. Istället har de sänkt skatten för dem som har det allra bäst med nästan 100 miljarder kronor!
Peter Andersson skriver om detta Även Markus Blomberg har bloggat i ämnet.