tisdag 15 januari 2008

Skriftliga omdömenFrån och med höstterminen ska skriftliga omdömen om elever bli obligatoriska från årskurs ett. Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff på tisdagen. Vidare säger den fd majoren från sjuhärad:


- Sverige måste lämna flumskolan bakom sig genom ett ökat fokus på kunskapsresultat.
Enligt Wikipedia är flumskola en något nedsättande benämning på den skola med tillhörande pedagogik som växt fram i Sverige från slutet av 1960-talet och framåt. Typiska kännetecken är mycket sent införande av betyg (årskurs 8) och att fokus ligger på andra saker än mätbar kunskap.


I fp:s retorik har ordet blivit synonymt med socialdemokratisk skolpolitik de senaste åren. Exempel på flum är enligt folkpartiet betygs- och läxmotstånd, kravlöshet, experimentell pedagogik och friare undervisningsformer.


I alla andra sammanhang vill folkpartiet att vi skall lära av Finland. De är i varje fall väldigt tysta om Finland när det gäller skolan.

I folkpartiet skall ungarna , genom diciplinpadagogik växa upp till Pinnochio - människor medan de med vår pedagogik, som ser ungarnasom självständiga individer, växer upp till fria ,självständiga och fritt tänkande människor.

Inga kommentarer: