torsdag 12 november 2009

Men var tusan är Piratpartiet!

Det verkar som att man bara hör av Piratpartiet när det diskuteras unga människor som sitter framför datorer och laddar ned utan att betala för sig. Eller har du hört dem uttala sig om att regeringen nu genom ett lagförslag tvingar a-kassorna att lämna ut information om medlemmar och deras ersättning? Namn och personnummer, tack!
Den juridiska fakulteten vid Uppsala universitet anser att regelförändringen i praktiken innebär att staten får insyn i vilka som är medlemmar i arbetstagarorganisationerna. A-kassornas gemensamma organisation SO är också mycket negativ. Också Lagrådet hade invändningar. För att stärka integritetsskyddet ska inte a-kassor som lämnar uppgifter namnge eller identifiera medlemmarna.
Enligt ledningen för IF Metalls a-kassa är det integritetshot som debatterades i samband med Ipredlagen en västanfläkt jämfört med det här lagförslaget.

Jag tycker trots det att det är alldeles för tyst från facken i den här frågan. Men var tusan är Piratpartiet!

Här

6 kommentarer:

Anonym sa...

Piratpartiet är ett litet och nytt parti och dess huvudperson sitter i EU-parlamentet där han gör ett föredömligt arbete. Kan du inte ens ta reda på vad den personen heter och läsa hans blogg? Om inte finns det kanske någon som kan hjälpa dig.

Mikael Nilsson sa...

Tack för förtroendet för partiet!

Jag delar din uppfattning att lagstiftningen är väldigt problematisk, och rör sig inom piratpartiets fokusområden. Den har dock inte hunnit debatteras ordentligt i organisationen.

/Mikael Nilsson, partistyrelsen, pp.

Anonym sa...

Var piratpartiet är kan man förstå tar en liten stund, men var är piratbloggarna?

André sa...

Vad jag vill minnas tog just Rick Falkvinge (pp) upp detta om personuppgiftshanteringen hos A-kassan i en radiointervju för bara några dagar sedan. Jag hittar inte klippet just nu, men nån annan kanske kan hjälpa mig peka ut var?

Johan Bakke sa...

Intervjun gick i SR P4 Norrbotten, http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=2036679 ca 2.40 in i inslaget nämner Rick A-kassorna.

Rick Falkvinge (pp) sa...

Hej!

Det tar alltid tid att etablera ett nytt perspektiv, men just att A-kassan lämnar ut identifierade uppgifter är något som jag alltid tar som paradexempel på hur Piratpartiet skulle lägga sig i A-kassan (i motsats till att vi inte bryr oss om de specifika nivåerna).

Sådana identifierade uppgifter ska inte spridas.