onsdag 7 april 2010

Spel om 35 000 jobb!

Igår, tisdag, fick landets kommuner och landsting besked att tolv miljarder ska bort från kommuner och landsting nästa år, 2011 och åren därpå. Det innebär tolv miljarder mindre till välfärden. Det motsvarar närmare 35 000 välfärdsarbetare, lärare, sjuksköterskor och hemtjänstpersonal.

Anders Borg hänvisar till Konjunkturinstitutets (KI) rapport om konjunkturläget som visar på en förbättrad utveckling i kommunerna nästa år. Men Borg har helt missuppfattat KI eller avsiktligt misstolkat. Hela KI:s prognos om utvecklingen för kommunsektorn bygger på att kommunerna tillförs 13,5 miljarder mer än vad regeringen hittills planerat. Utan detta resurstillskott väntar det enligt KI nedskärningar.

Vi socialdemokrater menar att det nästa år behövs ett tillskott till kommunerna riktat inte minst mot skola och sjukvård för att undvika stora besparingar. För oss socialdemokrater är välfärden viktigare än nya stora skattesänkningar. Under det senaste året har 25 000 jobb försvunnit från kommun och landsting. Nu fattar regeringen aktiva beslut om att ytterligare 35 000 välfärdsarbetare ska bort.

De borgerliga partierna har ställt ut skattesänkningslöften för kommande mandatperiod om närmare 100 miljarder kronor. Det innebär nödvändighet ännu större nedskärningar i välfärden nästa mandatperiod. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg påstår i ord att de vill värna välfärden men visar ännu en gång att de i praktiken gör precis tvärtom.

Andra, mycket insiktsfulla, bloggare som skriver om högerns missgrepp är tex Peter Andersson, Johan Westerholm och Högbergs tankar.

Inga kommentarer: