tisdag 27 april 2010

Mats Odell utdelar en panikslagen rallarsving mot Mona Sahlin och Socialdemokratin.


Mats Odell kallar vår politik för ”Tobleronepolitik”. Ska han säga. Han är den tidigare kommunikationsministern som skaffade Sverige dess dyraste tåglinje någonsin som vi fortfarande får betala dyrt för - Arlandabanan. Då var det aldrig fråga om att se helheten som en annan minister i högerregeringen nu säger.

När vår nuvarande utförsäljningsgeneral av statliga företag till utlandet, Mats Odell, satt vid rodret under början av 90-talet, så ordnade han så att ett utländskt konsortium fick ensamrätt dvs. monopol på att bedriva järnvägstrafik mellan Stockholm och Arlanda i hela 45 år!

Historien om Arlandabanan börjar med regeringen Bildt 1991-1993, som beslutade att den skulle byggas genom offentlig-privat samverkan (OPS). A-Train AB, som vann upphandlingen, skulle stå för delar av investeringen och därmed minska belastningen på statsbudgeten. Som motprestation fick A-Train AB ensamrätten till Arlandabanan och rätten att ta ut ersättning av andra operatörer som använder den under 45 år.
I Riksrevisionens rapport om Arlandabanan - "Insyn i ett samfinansierat järnvägsprojekt" från 2004 framgår det dock att den privata sektorns bidrag till denna "offentligt-privata samverkan" var blygsam. Bygget av Arlandabanan kostade ca 6 miljarder svenska sekiner. Privata aktörer bidrm med ca en miljard av de sex. Resten fixades av direkta statliga insatser, kapital från statliga Vattenfall, samt ett förmånligt statligt lån som bara behövdes betalas tillbaka om projektet gåt med vinst. Om det hela går med vinst tillfaller den naturligtvis aktieägarna i Macquarie Group som är gruppen bakom A-train AB.

Priset för den affär som Odell gjorde då betalar vi fortfarande av på. Dessutom är det hutlöst dyrt att resa med Arlanda Express vilket gör att det är mycket få som reser med tåget.

Odell ska tala tyst om att ha tagit fram kreditkortet. Jag kan mycket väl plocka fram Arlandabanan från 90-talet när Odell inte kan hitta ett tyngre argument mot vår politik än just en godisbit.
Som alltid är det intressant att läsa alliansfrittSverige. Röda Berget ställer den högst berättigade frågan om den här formen av argumentation och låga politik skall prägla valrörelsen. Because two can tango. dessutom är Thomas Bodström heligt förbannad.
Vad säger högerpolitikerna I Borås? Jag ställer frågan trots att de aldrig svarar men Ulrik Nilsson kanske kan svara med en intelligent limerick och Anne-Marie Ekström kanske kan hitta en valfråga här för att matcha Anna Svalander eller kanske K-G Drotz kan hitta en moralfråga att driva:
är det fulpolitik ni vill ha?
Själv tycker jag att veckans höjdpunkt så här långt är Morgan Hjalmarssons twitterinlägg att Strömstads forna stolthet, Åsa Torstensson, är dummare än tåget. Go for it, Morgan, go for it.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snart kommer Tobleronebudgeten. Inse att det är kört nu. Snart har 4.000.000 människor blivit påminda om att vi kan få en fifflare till statsminister.

Jonny sa...

Snacka om stenar och glashus ... hur många lånade miljarder var det de rödgröna skulle slänga ut på dessa järnbalkar lite planlöst utlagda över landet ...

Snacka om att vi får välfärd med de rödgröna, vi får gå och klappa järnvägsspåren antar jag i vår fattiga ålderdom ...