måndag 15 november 2010

Fallet med Migrationsministern som inte vill ta ansvar.


Migrationsminister Tobias Billström har tillsammans med Miljöpartiet sytt ihop reglerna kring arbetskraftsinvandring till Sverige. Regler som innebär att den som invandrar i stort sett är livegen och helt i händerna på arbetsgivaren.

Detta problem vill nu migrationsminister lösa genom att:

1/ Bolla över ansvaret på LO.
2/ Bolla över ansvaret på Migrationsverket
3/ eller kanske hemlandet kan ordna det.Redan när förslaget till nya regler för arbetskraftsinvandringen utreddes varnade Aftonbladets ledarsida, liksom fackföreningsrörelsen och åtskilliga experter, för att det nya systemet skulle utnyttjas av skrupelfria arbetsgivare.


I och med den nya lagen från 15 december 2008 är det inte längre myndigheten tillsammans med facken som bedömer behovet av arbetskraftsinvandring utan det är den berörda arbetsgivaren. Systemet gynnar skumma arbetsgivare som utnyttjar den invandrade. Det innebär att han/hon inte får den lön och de arbetsvillkor som utlovats.
Systemets utformning att arbetstillstånd beviljas på max två år som kan förlängas och ge permanent uppehållstillstånd efter fyra år kan innebära att den invandrade, med skrupelfria arbetsgivare, lever under slavliknande former och inte vågar slå larm.


Det har gått så långt att arbetsgivare söker tillfälliga arbets- och uppehållstillstånd som de sedan säljer dyrt till den som invandrar. De som invandrar är beredda att betala därför att tillståndet ger dem möjlighet till svensk legitimation och bankkonto, till att läsa SFI och få förstahandskontraktpå lägenhet. När de väl har tillståndet har de tre månader på sig att hitta en annan arbetsgivare som anställer dem vitt. Misslyckas de kan de alltid jobba svart i två år.

Sture Nordh ger sin syn på hur reformen skall kunna styras upp.


Andra som skrivit om Alliansens brist på ansvarstagande är Bo Widegren, Adina Trunk och Alliansfritt Sverige.

1 kommentar:

Solveig Lindh sa...

Det är Billströms strategi i alla frågor, att inte svara utan istället lägga allt ansvar på de tjänstemän som tillämpar hans direktiv. Det tragiska är att den omänskliga asylhanteringen skapar desperata människor som är lätta att utnyttja.