torsdag 6 oktober 2011

Den borgerliga budgeten är dumsnål!

När den socialdemokratiska skuggbudgeten presenterades gick budet från Schlingmann till Sveriges borgerliga tidningar. Trumma in budskapet att Socialdemokraterna är i kris eftersom de har haft en demokratisk diskussion innan budgeten lades. Trumma in att S är ett skattehöjarparti och ett arbetarfientligt parti eftersom de inte vill ha krogmoms, de tar bort burgarbidraget, de förminskar jobbskatteavdraget för dem som tjänar mest och att de förminskar värdet på RUT-subventionen. Men att mekaniskt ropa att budgeten hotar jobben är helt enkelt verklighetsfrämmande. Kommer jobben att minska av att låta momssatsen bli kvar vid 25 %. Ingen tror ju att arbeten ska öka om momssatsen minskas. Ingen kan påvisa att arbetslösheten har minskats pga burgarbidrag eller av jobbskatteavdraget. Ingen vettig människa tror väl att det kommer att bli massuppsägningar pga att man bara får dra av 25000 i hushållsnära tjänster.

Men det är borgerlig retorik med propagandaminister Schlingmanns handpåläggning i bakgrunden. Sanningen är att efter fem år av Reinfeldtstyre i Sverigeland är arbetslösheten högre, utanförskapet större, fler ungdomar arbetslösa år 2011 än det var år 2006. Trots burgarbidrag, jobbskatteavdrag samt RUT-subventioner. Det har inte heller hjälpt att jaga arbetslösa och sjuka med blåslampa. Det duger inte att bekämpa arbetslösheten med sänkt krogmoms. Vi har en av de absolut sämsta arbetslöshetsförsäkringarna i Europa.
Det behövs helt andra åtgärder. Den borgerliga alliansen är helt enkelt dumsnåla. Deras defensiva budget kommer att leda till mer arbetslöshet och en förstärkt lågkonjunktur.

Den socialdemokratiska skuggbudgeten innehåller helt andra åtgärder och innehåller i motsats till den Borgerska skapelsen offensiva satsningar. Det är en jobbskapande budget. Det är en budget som ger trygghet för dem som ännu inte är sjuka eller har förlorat sina jobb. Det är också en budget för dem som har förlorat sitt jobb eller redan är sjuka. Och det är en budget för dem som har jobbat.

Men jag är inte överens om att inte följa kongressens beslut på alla plan men jag inser också att det gäller att hålla väljarna i storstäderna, främst Stockholm, på gott humör.

I samband med att s-budgeten presenterades startade M sitt "negativa kampanjande" efter amerikanska republikanernas förebild. Det handlar helt enkelt om att Moderaternas målsättning är att sänka Håkan Juholt som person, hans karaktär. De vill fästa bilden av att han är någon som är oansvarig och hellre snackar än levererar. Vi får se till att anlägga moteld innan det fäster hos väljarna.

Sammantaget så håller sig den socialdemokratiska budgeten inom samma ekonomiska ramar som den budget Anders Borg presenterade för några veckor sedan. Skillnaden är att Socialdemokraterna bryr sig mer om rättvisa och solidaritet. Skillnaden är att Socialdemokraterna prioriterar jobben framför krogägares privata ekonomi. Budgeten är en formulerad strategi för att möta framtidens utmaningar. Det är ingen oviktig skillnad.


AF, Folkbladet, Folket, NSD, Östran, Västerbottens Folkblad.
Arbetarerörelsens Tankesmedja

Martin Moberg tror på S-budgeten. Högberg tror att det går att finna en ny Steve Jobs i S-budgeten. Röda Berget , Maria Abrahamsson (M) lägger en brakspya över S-politiken. Kristian Krassman skriver om att Reinfeldt och Borg tycker att allt är surt.

1 kommentar:

Tomas Andersson sa...

"Vägslitageavgift (gick tidigare under namnet kilometerskatt) för tunga fordon."

Ger även detta fler jobb?

Så här skriver Robert Sundberg;

"Tanken bakom denna skatt är att styra över tunga transporter till järnväg genom att göra dem dyrare. Risken är dock att transporter fördyras i särskilt landets norra och glesbebodda delar där avstånden är långa. Kostnader vältras då över på konsumenterna genom dyrare varor som fortsatt fraktas med lastbil"