måndag 17 oktober 2011

Lättare att hoppa på en arbetaregrabb än en aristokrat!

Håkan Juholt har utsatts för förmodligen det värsta mediadrevet någonsin i Svensk massmediahistoria. Han har varit utsatt för förundersökning och blivit friad från bedrägerianklagelserna som producerades i media.

Lundin Petroleum( tidigare Lundin Oil) är föremål för förundersökning som gäller om de har begått folkrättsbrott i samband med utvinning av olja och naturgas i södra Sudan under 1997- 2003. Vid den tiden satt nuvarande utrikesminister Carl Bildt i dess styrelse. Det är naturligtvis anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister är föremål, indirekt, för förundersökning om brott mot folkrätten.

De två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Person greps under en reportageresa  i Etiopien. Deras syfte med resan var bland annat att skildra Lundin Petroleums närvaro i Ogaden. Att utrikesminister Carl Bildt är kopplad till Lundin Petroleum genom att han var aktieägare och satt i styrelsen fram till 2006 väcker frågor. Frågor som inte ställs av media. Det är i allra högsta grad tveksamt till vilken grad utrikesministern, som är en del av den granskning som journalisterna har gjort, verkligen anstränger sig för att få dem fria. Utrikesministern ljög även uppenbarligen när han som gäst hos Skavlan förnekade att Lundin Petroleum finns i Etiopien. Det är uppenbart att Bildt hamnat i en misstänkt jävsituation som skadar svensk utrikespolitik.

"Det här är ju ett område vi har avrått från att resa till, för det är ett farligt område".

Det var Carl Bildt´s första uttalande om de fängslade journalisterna, i SvD 8/7.Allt som allt borde det leda till ett mediadrev och raseri hos allmänheten. Men nej! Beror kanske på att det är lättare att hoppa på en arbetaregrabb än en aristokrat.

 

ExpressenSydsvenskan,
Martin Moberg välkomnar en granskning.
Carl Bildt anser, föga förvånande, att han har hållit sig till sanningen.
Glokal Eco har skrivit om förundersökningen.

6 kommentarer:

Millen sa...

Nej, det berar på att det inte är sant, samt att arbetarklassen har tjänat enorma pengar på aktier iLundin Petroleum. Börsens bästa bolag sedan 2001.

Erik Gertkvist sa...

Bah! Juholt är fullständigt normal medialogik, ingen särbehandling.

En nyval partiledare för ett parti i kris med många fraktioner (alltså Juholt och SAP) är mycket lättare att granska/skapa drev mot än en fd partiledare som inte ens är riksdagsledamot.

Uppenbarligen har flera socialdemokrater tipsat Aftonbladet om Juholts affärer - på samma sätt som någon tipsade journalisterna om Mona Sahlins kreditkortsräkningar. Samma kultur av hugga varandra i ryggen verkar inte finnas hos moderaterna (tom störtandet av Bo Lundgren sköttes utan massmedias medverkan).

AB kan ringa socialdemokratiska partidistrikt och Juholts valkrets för att uppbåda "väljarnas vrede", men Bildt har inga väljare att uppbåda.

Bildt är en teflonpolitiker av rang som dessutom har en välbesökt blogg där han kan kontra journalistiska angrepp. Han är en fullblodspolitiker som varit i toppligan sedan mitten av 70-talet. Juholt är däremot ny, trots att han blev riksdagsledamot 1994 anonym och utan tidigare tyngre uppdrag och inte någon större kommunikatör.

Så vem skulle du hoppa på? En semi-föredetting med oöverträffad överlevnadsförmåga (Bildt) eller ett oprövat kort vars parti"vänner" ger dig massor av känslig information och tips?

FV sa...

Att beklaga sig över medias drev men samtidigt ser fram emot ett dito mot Carl Bildt är inget annat är j-t barnsligt.

Lars Flemström sa...

Men nyheten är ju i så fall inte det som ryktesspridarna påstår, utan att ryktesspridarna finns.

Men inte ens det kan man lita på. Aftonbladet har ljugit så mycket så att man inte ens kan lita på att tidningens s.k. källor finns. Det mest anmärkningsvärda är att tidningens ansvarige utgivare Jan Helin fortsätter att ljuga efter det att förundersökningen har lagts ner.

På sin blogg skriver han att Juholt har tagit ut dubbla ersättningar för sitt boende i Stockholm. Sanningen är ju att ha har fått (inte "tagit emot") HEL ersättning för sitt boende i Stockholm. Genom ett avsiktligt slafsigt språkbruk (En tidningsman är väl läs- och skrivkunnig?) försöker Helin vidmakthålla myten om Juholt som fuskare.

Lars Flemström sa...

Svar till FV

Att beklaga sig över drev och önska saklig journalistik är inget motsägelsefullt. Jag hoppas verkligen att oljeaffärerna ska granskas med full respekt för Carl Bildts rätt till ett privatliv. I mina kommentarer på s-bloggar har jag givit åtskilliga exempel på hur även borgerliga politiker har drabbats av osmakliga journalistdrev.

Michael Arvidsson sa...

drev och drev - om man pratar drev i massmedia med så kallade journalister så är det ju inget nytt. jag har inget förtroende kvar för landets "het journalister". Om du däremot talar drev mot en partiledare som rörelsen fann gjorde märkliga saker så är det en annan sak som bottnar i flera saker. 1. Socialdemokrater skall tyvär ha en så hög moral och såna höga etiska uttryck att fan själv inte platsar....2. det är fortfarande starka känslor i omlopp gällande valberedningens "öppna" arbete i att få fram en ny ordförande....Sen 3 en intern strid mellan de som ( obs min tolkning) vill leva i gårdagen och de som vill leva och överleva morgondagen....