tisdag 8 november 2011

Vem städar hos pigan?

Jag blir så trött på alla skriverier som fortfarande målar ut oss Socialdemokrater som några som är emot städjobb. Ingenting är mer felaktigt. Pigdebatten är 15 år gammal och borde läggas i in i någon historisk pärm.

Däremot är vi mot att branschen ska subventioneras med skattemedel. Det är tydligt att folk gillar att anlita någon som städar i deras hem. Men alla som gör det visar också att de inte anser att servicen är värd fullbetalning utan staten ska betala hälften. Det är skamligt.

Ett "själadödande skitjobb" är ett jobb med låga kompetenskrav, monotona arbetsuppgifter och små möjligheter till utveckling dessutom låg lön.. Någon mot att det skulle kunna gälla städjobben i hemmen? Maria Haldesten, krönikör på GP, skriver som avslutning:

"Ett städjobb är måhända inte lika själsutvecklande som forskningsarbete. Men en rik fritid kan för många vara mer värd än ett karriärjobb som kräver att man lägger ned hela sin själ i jobbet".

Jag kan upplysa krönikören att hon (det är nästan alltid en hon) som städar hos dig inte har råd med någon rik fritid, ingen fritid alls, med den lön som hon lyckas tjäna ihop.3 kommentarer:

Jonny sa...

Om vi antar att RUT går ihop samhällsekonomiskt vid en viss nivå av nyttjande så är det ingen subvention, bara en annan skattesats.

Vad anser du om mat, är den subventionerad för att den har lägre momssats än andra varor ? Är böcker subventionerade ?

För övrigt, vem snickrar hos snickaren, målar hos målaren och vem klipper häcken hos trädgårdsmästaren ?

Anonym sa...

Ja alltså Jonny min man är snickare och tjänar så oerhört mycket mer än städerskan så vill han inte själv när han kommer hem så lejer han bort det.
Dessutom är snickerier i hemmet inte lika omfattande som städning som måste hållas efter varje dag
Många kvinnors drömmar har dött i dammsugarslangen.
Det är ett tråkigt och monotont lågbetalt skitjobb,det är ju därför ni vill att andra ska göra det åt er.
Vilken idiotisk kommentar.
Hur ofta tror du målarn målar om sitt hus?Korkat

Jonny sa...

Anonym -
Kul att du har en överbetald snickare som drar in degen till dig.

I din värld ska tydligen vissa arbetsuppgifter bort, de är uppenbarligen inte värda att utföras inom formen för arbete.

Att du sedan ignorerar det jag skriver och mina frågor, tja, det var väl väntat. Att du skulle reflektera över det skulle ju kräva argumentation från din sida.
En vara som inte alla förfogar över.