torsdag 10 november 2011

Ta tillbaka initiativet!

De senaste händelserna inom vården om missförhållanden ger oss Socialdemokrater gyllene ammunition för vår politik. Men då måste vi vara raka och tydliga.

Privata företag har som affärsidé att tjäna pengar! Den ivern kommer alltid att ha företräde framför att ge god vård. Slutsats: skattemedel ska inte gå till privata vårdföretag.


Just nu är det Carema som anklagas för vanvård av dem som bor i deras äldreboende. Men det finns fler. Hygienen har varit under all kritik, de äldre har inte fått vård efter behov samtidigt som bemanningen har varit för låg. Caremas rörelseresultatet har stigit från 88 miljoner 2005 till 624 miljoner 2009 och ägarnas avkastning på eget kapital låg på ...33,4 procent 2009. Men det är självklart deras intention att tjäna så mycket som möjligt. Men välfärd är sannerligen inte detsamma som att tillverka bilar.

Det är en gåta att vi, socialdemokrater, har låtit det gå så långt. Det är inte OK att tjäna pengar på vare sig elever, gamla eller funktionsnedsatta.

Vi har låtit den borgerliga politiska agendan leda utvecklingen så till den milda grad att den självklara uppfattningen - att den skattefinansierade välfärden inte finns till för att skapa vinster till privata riskföretag- uppfattas, även av oss, som en extrem åsikt.

Så här uttrycker Lena Sommestad, S-kvinnorna, det på sin blogg:

"Genom att Socialdemokraterna inte tydligt och med väl underbyggda argument har kunnat motverka kommersialiseringen, har den kommit att uppfattas som självklar och legitim. Något som alla stora partier accepterar måste väl vara OK?"

Vinsten är viktigast för riskkapitalisterna. Därför har de sett till att moderbolaget finns i skatteparadis som Jersey. De svenska döttrarna får låna pengar av moderbolaget till hög ränta. Därmed slipper de skatta i Sverige och vinsten går oskattad till skatteparadiset. Det gäller både sjukvård som apoteken.


I den gemensamt finansierade välfärden ska inte aktieägarnas vinstintressen ges något utrymme!


Moderat debattartikel i Aftonbladet.
Folket , VF , Östran , Folkbladet , DN , DN , SvD


Peter Andersson , Seglora smedja , Sebastian Stenholm , Jonas Morian

1 kommentar:

britta sethson sa...

Ja vi måste ta den diskussionen. Sen kommer folk att säga att vi var med å¨det tidigare

Då kan vi citera Keynes.

När han häcklades för att ha bytt åsikt i någon fråga sa han:


When the facts change I change my mind. What do you do sir?

Rätt så sund inställning. Man kan ju verkligen tycka att någon teori eller modell är värd att pröva.. men sen om det visar sig att det inte alls fungerar så måste man kunna ändra på sin inställning